Dashboard Mijn account Vraag een account aan Help Log-in
VHYPVHYP
+32496505665 Algemene informatie
0476 - 228 016 Opleidingen en toelating
  • Over VHYP
    • Over VHYP
    • Doelstelling en ethiek
    • Lid worden en erkenning
    • Bestuur
  • Opleiding
    • Curricula
    • Basisopleiding
    • Opleiding Hypnotische Communicatie in Medische Settings
    • Basisopleiding vs Hypnotische communicatie in medische settings
    • Schakelmodule
    • Vervolgopleiding
    • Supervisie
    • Paper
  • Agenda
  • Nieuws
  • Hypnose
    • Wat is hypnose?
    • Wetenschap
    • Artikelen actueel
    • Hypnosebehandeling
    • Toepassingsdomeinen
    • Verschil klinische en lekenhypnose
  • Hypnosedeskundigen
  • Media
    • Literatuur
    • Video's
    • Links
    • Literatuur reviews
    • Interviews en tijdschriften
  • FAQ
    • Uw betaling
    • Ik zoek een hypnosedeskunidge
    • Toelating tot opleiding
  • Contact

Hypnose in de media

Hypnose literatuur

Video's over hypnose

Links

terug naar boven

Nieuws van VHYP

  • NIEUWJAARSFLITS 2023

    NIEUWJAARSFLITS 2023

    Beste VHYP-leden

     

    In de eerste plaats wil ik je een vreugdevol, mild, gezond en voorspoedig jaar toewensen in naam van het voltallige VHYP-bestuur. Moge het jaar 2023 ook het einde van de oorlog in Europa inluiden.

    In deze nieuwjaarsbrief wil ik in de eerste plaats de resultaten terugkoppelen van de ledenbevraging die we in de loop van het najaar hebben georganiseerd om te peilen naar de wensen van onze leden. Ik wil dan ook uitdrukkelijk iedereen bedanken die hier tijd heeft voor willen vrijmaken. Als voorzitter is het mijn ambitie om het niveau van tevredenheid van de VHYP-leden nog op te krikken en het ledenaantal verder op te drijven. Het is meer dan ooit belangrijk om de rangen te sluiten onder de beoefenaars van gezondheidsberoepen (WUG-beroepen) die met hypnose werken en ons anders te profileren dan de lekenhypnotiseurs die op 04 januari jongstleden de pers en de publieke opinie nog misleidden met hun ‘internationale dag van de hypnose’. Het was typerend hoe ik die dag verschillende journalisten aan de lijn kreeg die meer wilden weten over hypnose, maar niet meer geïnteresseerd waren in een interview als ze hoorden dat ik weinig voelde voor een ‘demo in de studio’ en niet wilde meegaan in hun sensatiedrang.

    Image

    In deze nieuwsbrief wil ik ook een overzicht geven van de VHYP opleidingsagenda voor het voorjaar 2023 en bovenal pleiten voor het afwerken van het volledig opleidingscurriculum tot hypnosedeskundige bij VHYP in plaats van het alleen volgen van de VHYP-basisopleiding. Ik wijs alle VHYP-leden graag ook nog eens op de aanbevelingen die we met een werkgroep van de Hoge Gezondheidsraad hebben geformuleerd aan het adres van de Minister van Volksgezondheid.

    In het verslag (beschikbaar op https://www.health.belgium.be/nl/advies-9491-hypnose-de-gezondheidszorg) pleiten we onder meer voor een verbod op het gebruik van de term ‘hypnotherapeut’ omdat patiënten die op zoek zijn naar hulp daarmee vaak op een dwaalspoor terechtkomen en zich niet meer de vraag stellen of hun ‘therapeut’ wel over de juiste kwalificaties beschikt. Ik merk overigens dat een aantal van onze leden zich op hun website ook nog steeds aankondigen als hypnotherapeut. Ik zou hen dan ook willen oproepen om deze term niet meer te gebruiken als kwalificatie, gewoon hun kennis van of expertise in hypnose te vermelden op hun website of het juiste niveau van training aan te geven. Laat het duidelijk zijn dat we het als VHYP bestuur niet kunnen aanvaarden dat iemand zich na alleen het volgen van de VHYP-basisopleiding of zonder het afronden van de volledige opleiding voorstelt als ‘hypnotherapeut’. Statutair heeft de VHYP leden en aspirant-leden; deze laatste categorie zijn de leden die hun opleiding nog niet hebben afgerond.

    Het volledige opleidingstraject afwerken is een basisvereiste om op veilige wijze met verschillende soorten medische en/of psychotherapeutische problemen aan de slag te gaan. Door de volledige opleiding af te werken voldoe je aan de kwaliteitscriteria waarmee wij ons conformeren aan de vereisten van de European Society for Hypnose (ESH) en de International Society for Hypnosis (ISH).

    Om de VHYP-leden, die er tegenop zien om een eindpaper te schrijven, te helpen bij het afronden van hun opleiding, zal ik in 2023 enkele (GRATIS) online momenten – ‘Paper in a day – seminar’ - organiseren om hen te helpen bij het afwerken van hun eindwerk. Dit gaat echter niet zonder het volgen van de nodige supervisie dus ook op dat vlak willen we onze leden graag vragen om een tandje bijsteken.

    In de schoot van het VHYP-bestuur zal ik er overigens ook voor pleiten om onze leden te verplichten om elk jaar een aantal CP’s te behalen om hun kwalificatie als ‘hypnosedeskundige’ te behouden. Het VHYP-bestuur zal zich over deze kwestie buigen en een haalbaar voorstel uitwerken.

    Dit is overigens volledig in overeenstemming met de geest van de Kwaliteitswet (zie https://www.health.belgium.be/nl/news/de-kwaliteitswet-voor-gezondheidszorgbeoefenaars).

    In het voorjaar starten we binnen de VHYP met een nieuwe basisopleiding die voor de eerste keer in Gent zal doorgaan in de hoop om meer kandidaten uit West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen – die er tegenop zien om door het helse verkeer naar Kortenberg te komen – aan te trekken.

    Ook de HCiMS (Hypnotische Communicatie in Medische Settings) zal in een nieuw kleedje gestoken worden en op verschillende locaties worden georganiseerd. Het VHYP-bestuur zou graag een nieuwe coördinator aantrekken voor deze opleiding. Meer inlichtingen daarover volgen in de komende weken.

    Ik wil in deze nieuwsbrief ook nog eens de aandacht trekken op de unieke masterclass rond de thematiek van Functionele Neurologische Stoornissen (conversiestoornissen) die we op respectievelijk 14/4/23 en 12/5/23 zullen organiseren met Franny Moene als opleider (zie verder in deze nieuwsbrief).

    We willen ook een oproep doen aan kandidaten docenten en supervisoren en zullen weldra aankondigen op welke wijze het VHYP-bestuur dit wenst vorm te geven. VHYP-leden die hun opleiding volledig hebben afgerond, willen we de kans bieden om als hulptrainer mee te stappen in voortgezette modules en hen zo via een ‘train-the-trainer’ systeem naar het vereiste niveau te brengen.

    Ik wil jullie opnieuw vragen om deze nieuwsflits volledig te lezen en met ons in gesprek te gaan over jullie aspiraties en verwachtingen. Weet dat wij er alles aan doen om onze leden te betrekken bij de dagelijkse werking van VHYP en dat we trachten om het dubbel en dik de moeite te maken om lid te zijn.

    Ik wil jullie allen een goede start van 2023 en hoop jullie talrijk te ontmoeten op ons (voor leden GRATIS) nieuwjaarsevent met Sander van Goor op 28 januari e.k

     

    Hartelijke groet, namens het bestuur
    Erik de Soir - VHYP-Voorzitter

    Resultaten van de Ledenbevraging

     Het VHYP-bestuur was opgetogen met de respons rate van de ledenbevraging. Ruim 67 leden beantwoordden de vragenlijst en gaven ons een duidelijk zicht op de verwachtingen die de leden hebben t.a.v. de VHYP.

    In wat volgt, geven we een overzicht van de belangrijkste antwoorden.

    Op de vraag ‘Welke dag geniet jouw voorkeur voor het volgen van de basisopleiding?’ antwoordde %71.60 dat de voorkeur uitgaan naar een vrijdag waardoor we onze opleidingen hoofdzakelijk op vrijdagen zullen blijven organiseren.

    Image
    Image

    Het antwoord op de vraag waar de opleiding idealerwijze doorgaat, was meer gevarieerd. De grafiek hiernaaast geeft de verdeling weer.

    Uit de vraag naar wat de leden graag anders zouden zien m.b.t. de basisopleiding blijkt dat een grote voorkeur uitgaan naar het volgen van live opleidingen. Dit is ook het standpunt van het bestuur, niettegenstaande het feit dat in volle COVID-periode onze basisopleiding erg goed geëvalueerd werd.

    Het blijkt wel dat de deelnemers aan de basisopleiding de behoefte uitdrukken om een nog beter zicht te krijgen op de wijze waarop de voortgezette modules aansluiten bij de basisopleiding en hoe de volledige opleiding zo snel en degelijk mogelijk kan worden afgerond. Hierop willen we als bestuur dan ook inzetten.

    Op de vraag of de intervisiegroepen een meerwaarde zijn in de basisopleiding antwoordden 79.1% dat dit wel degelijk het geval was.

    De vraag welke voortgezette modules reeds werden gevolgd door onze leden, gaf aanleiding tot een erg divers antwoord. Het is duidelijk dat we op onze komende activiteiten het opleidingscurriculum binnen de VHYP nog een uitgebreid moeten toelichten. Dit is overigens consulteerbaar op onze website. Voor meer info hierover zie: https://www.vhyp.be/opleiding/curricula 

    Image

    Ook de intenties die de leden hebben om voortgezette modules nog te volgen, heeft ons een interessant en werkbaar antwoord geboden.

    Image

    De voortgezette opleiding waar blijkbaar nog vraag naar is, heeft betrekking op seksuele problemen, gewichtstoename/-afname, transpersoonlijke fenomenen, palliatieve begeleiding, eetstoornissen, relatieproblemen, groepshypnose, emotieregulatie, encopresis/enuresis, ego states, preverbaal trauma, CVS, e.a. We zullen deze thematieken onderwerpen aan een zorgvuldige studie en zien of hypnose hierin een evidence-based effect kan bereiken. Indien dit het geval is, zullen we zien dat we de betrokken thema’s aan bod kunnen laten komen tijdens studiedagen, masterclass activiteiten of online seminars. Het is in elk geval zo dat de ISH maandelijks webinars organiseert waarop sommige van deze onderwerpen aan bod komen. Als VHYP bestuur willen we onze leden dan ook aansporen om lid te worden van de ESH/ISH en de activiteiten van deze internationale verenigingen zoveel mogelijk te volgen.Als lid van de vhyp kan je de online masterclasses volgen aan het voordeeltarief van 20 USD !

    Ook voor de vervolgopleiding koos 68.7% van onze leden voor een vrijdag als favoriete dag in de week. We zullen onze opleidingsdagen voor zowel de basisopleiding als de voortgezette opleiding dus zoveel mogelijk op vrijdagen plannen. De voortgezette opleiding zullen we echter ook op andere locaties dan in het UPC Kortenberg geven omdat de leden daar naar vragen. Zie grafiek hieronder. De opleiding in meerdere dagen na elkaar voorzien blijkt voor onze leden echter geen keuze-optie.

     

    Image

    Wat ons als VHYP-bestuur echter veel zorgen baart, is het feit dat de meerderheid van onze leden nog niet begonnen is met het volgen van supervisie. Het blijft onze mening dat je zonder supervisie de juiste toepassing van hypnose in de klinische praktijk niet onder controle kan krijgen. Hieronder kan je lezen welk percentage van de leden nog niet met supervisie startte. De redenen om niet te starten met supervisie zijn divers, maar vaak wordt het financiële aspect aangehaald. Daarom willen we er als bestuur voor pleiten om supervisie in groep te plannen omdat dit het financieel haalbaar maakt. Ook je tijdsaspect wordt aangehaald. Deze situatie zal ons als bestuur doen nadenken over de collega’s die we op de verwijslijst plaatsen. Vanaf 100 CPs krijg je een plek op de verwijslijst, maar zonder voldoende kwaliteitsborging hoor je daar in feite niet op thuis.

     

    Image

    De grootste hindernis om de volledige opleiding af te ronden, blijkt de eindpaper te zijn (zoals blijkt uit de onderstaande grafiek). Als VHYP-bestuur willen we onze leden hier dan ook in tegemoet komen door de organisatie van een aantal GRATIS momenten ‘Paper in a day’ gedurende dewelke onze leden onder deskundige begeleiding kunnen leren hoe ze hun eindwerk vormgeven. De ambitie is om de eindwerken ooit in een publiceerbare vorm te krijgen waardoor we terug een e-hypnosetijdschrift voor onze leden zouden kunnen uitgeven, zoals in de vroegere jaren de TRANS als tijdschrift van de vereniging verscheen per kwartaal.

    Het is overigens bij een aantal van onze leden ook zeer onzeker of ze hun opleiding volledig zullen afronden. De som van ‘misschien’ en ‘nee’ is bijna 65% en dat is echt een probleem.

     

    Image

    Ongeveer de helft van onze leden is een summer school op locatie genegen en we zullen volgens zomer in de loop van de voorlaatste week van augustus dan ook een meerdaagse summer school organiseren.

    De doelstelling van de summer school zullen afgestemd zijn op de wensen van onze leden: verdieping bereiken, meerdere dagen ondergedompeld zijn in een bad van hypnose, veel kunnen oefenen, de trainers beter leren kennen, inspiratie kunnen opdoen, leren in een ontspannen context, enz. 

     

    Image

    Tot slot blijkt dat bijna 75% van onze leden nog nooit heeft deelgenomen aan een nieuwjaarsactiviteit zoals die sedert enkele jaren wordt georganiseerd (in de COVID periode online, maar voorheen als een fysieke activiteit gevolgd door een nieuwjaarsreceptie of brunch) terwijl bijna de helft van onze leden zo’n activiteit wel duidelijk als een meerwaarde ziet.

    We hebben dit jaar opnieuw een veelbelovende aciviteit gepland op 28 januari 2023: een workshop met Sander van Goor over het gebruik van muziek en hypnose in de behandeling van trauma, gevolgd door een brunch. We hopen dan ook dat talrijke leden deze gratis activiteit zullen willen bijwonen.

    Image
    Image

    Wat voor het VHYP-bestuur het meest aangenaam om lezen was, in deze ledenbevraging, was dat voor meer dan 95% van onze leden het bestuur voldoende bereikbaar is. Ik sta als VHYP-voorzitter persoonlijk met mijn GSM nummer op de website en denk dus dat ik niet bereikbaarder kan zijn.

    Ook de tevredenheid van onze leden stemt me gelukkig, maar is ook een uitdaging om het nog beter te doen. Ik denk in elk geval dat we het met de resultaten van deze ledenbevraging en de openheid die we hanteren in de mededeling van de resultaten verdienen dat je je lidgeld voor 2023 vernieuwt als je dat al niet eerder deed. Om te groeien hebben we jullie nodig. Een dergelijke bevraging zullen we in elk geval regelmatig opnieuw laten plaatsvinden.

    Image

    Drie vragen aan de hypnose expert

     Dr. Nicole Ruysschaert

     

    Vaak moeten we aan onze patiënten of tijdens opleidingen uitleggen wat hypnose eigenlijk is en wat we ervan kunnen verwachten. Dit is belangrijk om vertrouwen te wekken in een techniek en een methode die in feite geen mirakeloplossingen in petto heeft. Een goede geïnformeerde cliënt zal ook meer therapie-compliance aan de dag kunnen leggen.

    In wat volgt laten we Dr. Nicole Ruysschaert aan het woord. Ze is psychiater en pr-verantwoordelijke van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging. Naast haar jarenlange ervaring in de klinische praktijk geeft ze ook opleidingen en supervisies in hypnose. De onderstaande antwoorden zijn richtinggevend om gebruikt te worden in een informatieve folder over hypnose of in een psycho-educatieve sessie.

    Wat is hypnose precies?

    Hypnose is een toestand van veranderd bewustzijn waarin het brein heel actief aan het werk is. Met specifieke hypnotische inductiemethode ontplooi je een sterke focus en worden bepaalde zones van je brein meer actief terwijl andere gedempt worden. Denk je terug aan relax situaties dan volgt je lichaam met algemene ontspanning. Denk je aan actie en sterkte ervaringen dan komt je lichaam in een meer weerbare modus en kan je je voorbereiden op confrontaties. In hypnose versterkt je verbeelding, en wat je in hypnose oproept beïnvloedt je lichaam.

    Met hypnose kan je meer controle krijgen op lichamelijke klachten zoals pijn of bepaalde gevoelens zoals angst beter hanteren. Hypnose is nuttig bij acute en chronische pijn, pijnlijke onderzoeken en ook bij tandartsbehandelingen. Werken met hypnose brengt je in contact met innerlijke hulpbronnen zoals leerervaringen en succesmomenten uit je leven die je een krachtig gevoel kunnen geven waarmee je meer grip kan krijgen op angst, nieuwe uitdagingen, traumatische herinneringen of vastgeroeste gewoontes.

    Werken met hypnose betekent dat mensen tijdens de sessies bepaalde ervaringen hebben en meer in verbinding komen met hun emoties en lichamelijke gevoelens.  

    Image

    Voor wie kan het interessant zijn?

    “Bijna iedereen is vatbaar voor hypnose, als je een goede vertrouwensband hebt met de therapeut, en de hypnose aangepast is aan jou als unieke persoon. Het toepassingsdomein van hypnose is heel breed. In de medische wereld kan het gebruikt worden om pijn te bestrijden: niet alleen acute, maar ook chronische pijn. Het ontspannen gevoel dat je in hypnose ervaart en de specifieke imaginaties die je oproept, kunnen het leed verzachten, maar het kan je ook helpen om de perceptie van pijn te veranderen, waardoor je er beter mee kunt omgaan. Ook wie aan astma of het prikkelbare darm syndroom lijdt of wie bepaalde huidproblemen heeft, kan geholpen zijn met hypnose. Binnen de psychotherapie is het dan weer een ideaal hulpmiddel om mensen met angsten en fobieën, eetstoornissen, verslavingen of een gebrek aan zelfvertrouwen te behandelen. Het is dan vaak een eerste stap naar gedragsverandering en een betere regulatie van de emoties.

    Is hypnose dé mirakeloplossing?

    “Het is zeker geen instant wondermiddel, waarbij je al na één sessie verlost bent van je angst of je verslaving. Een klacht of een slechte gewoonte vloeit meestal voort uit een onderliggend probleem. Denk maar aan een traumatische gebeurtenis. Zolang je die niet hebt verwerkt, geraak je gewoonweg niet verder. Enkel een goede therapeut die grondig zoekt naar wat aan de basis ligt van je verslaving, fobie of pijnklachten, kan een behandelplan op maat opstellen om niet alleen de symptomen, maar meteen ook de wortels aan te pakken. Als je in handen bent van een goed geschoolde behandelaar, ben je veilig en is de kans op bijwerkingen minimaal.”

    WERELDHYPNOSEDAG - 04.01.2023

    De gemeenschap van leken hypnotiseurs heeft sedert enige tijd een ‘wereld-hypnose dag’ in het leven geroepen. Terwijl je zou verwachten dat de bedoeling van een dergelijke dag is om de publieke opinie degelijk in te lichten over het juiste gebruik van hypnose in de medische wereld en in gezondheidsberoepen, lijkt deze dag een uitgelezen kans voor allerlei hypnocoaches om opnieuw uit te pakken met hypnose als een mirakeloplossing die je op korte tijd van allerhande kwalen en symptomen zal afhelpen. Deze positie is natuurlijk uitermate mediageniek. Als voorzitter van de VHYP heb ik hierop gereageerd via de sociale media en ook de ombudsman van de VRT aangeschreven om mijn ongenoegen te uiten over de wijze waarop ook de publieke omroep hierover heeft bericht. Hieronder kan de bijdrage lezen die ik op Facebook en Linked-In heb gepost n.a.v. de Wereldhypnosedag.

     

    Wereldhypnosedag... was eigenlijk bedoeld om het grote publiek te leren kennismaken met de werkzame effecten van hypnose in de gezondheidszorg en niet om nog meer leken- en showhypnotiseurs in beeld te brengen. Maar het lijkt weeral mislukt…

    Ik kreeg vandaag al verschillende oproepen van journalisten omdat ik via de website van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging (VHYP) als contactpersoon bereikbaar ben voor vragen over hypnose en de opleiding tot hypnosedeskundige.

    Image

    Maar vanaf dat ze te horen kregen dat ik geen voorstander ben van demo's werd de interesse al minder waardoor het vandaag opnieuw de centra met hypnocoaches en lekenhypnotiseurs zijn die in de belangstelling zullen komen.

    Het is overigens zo dat ook de wet van 30 mei 1892 op het hypnotisme nog steeds niet geactualiseerd is en het verkeerd of bedrieglijk gebruik van hypnose nog steeds strafbaar is.

    Hypnocentra met ronkende namen, waar ook vaak hypnocoaches werken die niet eens een degelijke vooropleiding in een WUG (“Wet Uitoefening Gezondheidsberoepen”) -beroep hebben, die zich buiten het academisch milieu situeren en niet aangesloten zijn bij internationale academische verenigingen zoals de European Society for Hypnosis (ESH) of de International Society for Hypnosis (ISH) trekken echter nog steeds veel mensen aan. Gewichtsvermindering, rookstop, angst, depressie, enz. Het lijkt wel alsof je overal snel van afgeraakt. Als je vooral maar veel betaalt. Vaak €150,00 of meer voor een korte sessie. Of zoals iemand me gisteren bevestigde: €180.00 voor een sessie van 1u15min.

    Maar... later krijgen wij als psychologen/psychotherapeuten of psychiaters die mensen over de vloer. De aanpak heeft niet gewerkt en inmiddels hebben ze vele honderden euro's betaald. Soms krijgen ze te horen dat ze niet te helpen zijn omdat 'entiteiten uit een vorig leven' het werkzaam effect verstoren...

    Mijn boodschap is dus vandaag aan de media - zeker de media van de publieke omroep die met belastinggeld werken: ga niet mee de verkeerde kant op, maar stem je af op het rapport dat onder mijn impuls en onder het voorzitterschap van Dr Nicole Ruysschaert en Prof dr Marie-Elisabeth Faymonville werd geschreven door een werkgroep van de Hoge Gezondheidsraad waarvan ik ook de rapporteur was. Ik hoop dat de Minister van Volksgezondheid en de Provinciale Geneeskundige Commissies zich eens terug over dit dossier gaan bekommeren.

    We hebben toen een duidelijke wetenschappelijke synthese gegeven van waarvoor en hoe hypnose werkzaam is.

    Ik hoef er als hypnosedeskundige alvast niet vreemd uit te zien, spektakel op te voeren en met reclame van mezelf op mijn auto rond te rijden.

    Erik De Soir
    Voorzitter van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging

    Voor meer informatie, zie: https://www.health.belgium.be/nl/hypnose-onder-welke-omstandigheden

    Noot: Bij gelegenheid van de “Coffee with the ISH President” een maandelijks ontmoetingsmoment van de diverse hypnose verenigingen wereldwijd heb ik (Nicole) het thema ter sprake gebracht. We dachten aan een eigen “International Clinical Hypnosis Day” …eventueel ook een “International Hypnosis Research Day” en er waren diverse voorstellen voor een bepaalde dag in het jaar. Het onderwerp wordt verder besproken in de ISH bestuursvergadering.  

    Kennismakingsdag

    Het gebruik van hypnose in gezondheidsberoepen

     

    27 april 2023 tussen 09u30 en 16u30

    Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het gebruik van hypnose als therapeutische aanvulling op het medisch en psychotherapeutisch werk, o.a. voor een betere angst-, stress- en pijncoping. Maar hoe wordt hypnose toegepast in de praktijk, als comfort- of behandeltechniek en in de context van een psychotherapeutische of medische behandeling?

    Aan de hand van deze kennismakingsdag willen de trainers van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging (VHYP) aan de beoefenaars van gezondheidsberoepen, medici en paramedici, duidelijk schetsen welke mogelijkheden hypnose biedt als psychotherapeutische techniek of in de context van medische behandelingen en/of onderzoeken.

    Programma:

    09u30-10u00: Verwelkoming en onthaal met koffie/thee + versnapering

    10u00-10u15: Welkomstwoord – Inleiding over de hypnose opleiding bij de VHYP (door Erik de Soir – VHYP Voorzitter)

    10u15-11u00: Algemene aspecten over hypnose bij het psychotherapeutisch handelen (door Nicole Ruysschaert)

    11u00-11u45: Het gebruik van hypnose bij psychosomatiek en allergieën (door Ria Willemsen- onder voorbehoud)

    11u45-12u30: Middagpauze – broodjeslunch

    12u30-13u15: Het gebruik van hypnose bij pijnlijke medische behandelingen (door Birgit Van gehuchten - onder voorbehoud)

    13u15-14u00: Hypnose als ‘force multiplier’ bij het psychotherapeutisch handelen – getuigenis vanuit de praktijk (door Walter Engelen en Natasha De Vinster)

    14u00-14u30: Koffie/theepauze

    14u30-15u15: Het ervaren van een hypnotische trance – een reis doorheen de tijd (door Erik de Soir)

    15u15-16u00: Vragensessie - Afronding

    Locatie:

    Image

    Congrescentrum UPC KU Leuven
    Leuvensesteenweg 517
    3070 Kortenberg

    Route
    Contact: - 02 758 05 60

    Deelnameprijs en inschrijving

    Deze activiteit is GRATIS, maar is het noodzakelijk om zich voorafgaand in te schrijven en te betalen voor deelname aan de lunch. Gelieve hiervoor aan te melden via de VHYP-website voor het aanmaken van een account.

    VHYP Nieuwjaarsevent met brunch

    Programma

    9u00 - 9u30: Welkom en koffie

    10u00 – 12u00: Workshop ‘Safe & Sound’ van Sander van Goor – Theoretisch kader & praktijkoefeningen

    12u00 – 13u30: Brunch

    Datum & locatie

    Zaterdag 28 Januari 2023

    Congrescentrum van UPC KU Leuven Campus Kortenberg, Leuvensesteenweg 517 te Kortenberg.

    Titel van de workshop

    Safe & Sound: Het gebruik van muziek in de begeleiding van kinderen getroffen door trauma

    Sander van Goor volgde de oplossingsgerichte opleiding aan het Korzybski Instituut te Brugge, een opleiding in Focused Cognitive Therapy and Systemic Therapy en een jaaropleiding over traumabehandeling en trauma sensitive support bij Hélène Delucci. Hij behaalde ook een Bachelor in Toegepaste Wetenschappen en een opleiding in muziektherapie.

    Inhoud

    Gedurende deze twee uur durende workshop krijg je, op een interactieve en praktische manier, inzicht in de methode Safe & Sound die door Sander van Goor ontwikkeld is.

    Safe & Sound is een preventieve interventie die momenteel gegeven wordt binnen het onderwijs aan nieuwkomers in Nederland. In drie fases wordt er middels muziektherapie, oplossingsgericht gewerkt aan het versterken van verbinding. De verbinding tussen kinderen en jongeren onderling en de verbinding tussen hen en hun omgeving. Het gevoel van “erbij horen” wordt vergroot, waarbij gebruik wordt gemaakt van de veerkracht, ideeën en mogelijkheden van de kinderen en jongeren zelf.

    Image

    Muziektherapie volgens de Safe & Sound interventie is een laagdrempelige, ervaringsgerichte manier van werken. Iedereen is welkom, ongeacht de taal die je spreekt of je culturele achtergrond.
    Safe & Sound is er voor álle kinderen en jongeren in de groep of klas. Stapsgewijs wordt er vanuit de thema’s die voor de kinderen en jongeren belangrijk zijn gewerkt aan het schrijven van een lied. Voorbeelden van thema’s zijn het omgaan met emoties en moeilijke gebeurtenissen, elkaar helpen, talenten, vrienden maken en het delen van elkaars verhaal. De kinderen en jongeren waarbij er sprake is van trauma gerelateerde problematiek krijgen individuele muziektherapie. Dit wordt geïndiceerd door de muziektherapeut, leerkrachten, ouders, opvoeders en andere hulpverleners.

    Tijdens de workshop komen oefeningen aan bod die ook voor psychotherapeuten en hypnosedeskundige erkende hulpverleners interessant zijn om in hun werk in te zetten. 

    Leerdoelen

    •  Het kunnen integreren van muziek in therapie;
    •  De voordelen bespreken en toepassen van het gebruik van muziek in de behandeling van trauma;
    •  Het blijk geven van creativiteit in therapie m.b.t. het gebruik van muziek.

    Websites: www.stichtingsafeandsound.nl en https://www.linkedin.com/in/sander-van-goor-33a6a932 

    Opleidingsagenda van de VHYP

    17.02.2023 Integratie Hypnose in Psychotherapie met Dr. Nicole Ruysschaert

    https://www.vhyp.be/dashboard#event/view/261

    In deze workshop maak je kennis met en oefen je met specifieke inductie- en exploratie methoden met “hand - werkzaamheid”, waarbij ook intense mind/body connecties tot stand komen. Je ontdekt hoe je deze methode kan inzetten voor exploratie en voor bepaalde psychische processen zoals loslaten, exploreren van nieuwe wegen, meer controle op symptomen. Als achtergrond voor het psychotherapeutisch werk doorloopt Nicole met de deelnemers de “cyclus” van psychotherapie waarin ook de link wordt gelegd met onderliggende neurobiologische factoren, functionele connectiviteit en hersenconsolidatieprocessen.

    02.06.2023 (Zelf) Hypnose bij stress en slaapproblemen met Dr. Nicole Ruysschaert

    https://www.vhyp.be/dashboard#event/view/260

    (Zelf)Hypnose is een interessante en effectieve methode als hulp voor mensen die lijden aan stress en/of stressgerelateerde aandoeningen. Dit geldt zeker voor cliënten met een voorkeur aan natuurlijke methoden die meer controle zoeken en voor wie zelf-hulp belangrijk is. Je krijgt een kort overzicht over neurobiologische effecten van de stressreactie, het concept allostatische belasting en de invloed van het polyvagaal systeem.

    03.03.2023 START HYPNOSE BASISOPLEIDING (5 dagen) met Dr. Nicole Ruysschaert en Erik de Soir

    https://www.vhyp.be/dashboard#event/view/264

    In deze praktische georiënteerde tweedaagse workshop zal je, zelfstandig en/of binnen intervisie- of supervisieverband, leren hoe je met hypnose kan werken om de patiënten met de symptomatologie van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS) te kunnen helpen.

    Binnen het programma wordt de nodige ruimte voorzien om te oefenen, eigen casuïstiek aan te brengen en stil te staan bij lastige situaties die zich tijdens de behandeling kunnen voordoen.

    05.05.2023 Hypnose versterkt lichaam en geest met Dr Ria Willemsen

    https://www.vhyp.be/dashboard#event/view/263

    Aandoeningen, waar het afweersysteem en/of chronische ontsteking een rol spelen zoals allergie, astma, een reeks auto-immune ziektes, kunnen opflakkeren onder invloed van chronische stress. Maar ook cardiovasculaire aandoeningen of diabetes kunnen, ook al hebben ze een belangrijke genetische origine, evenzeer negatief beïnvloed worden door stress of negatieve emoties. Daarnaast spelen psychologische factoren een belangrijke rol bij de groep van “Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten” (SOLK). Deze aandoeningen kunnen zich uiten als jeuk, tintelingen, hartkloppingen of chronische pijn op een bepaalde zone in het lichaam, telkenmale zonder medische oorzaak.

    Vroeger noemden artsen dit soort klachten ‘lichamelijk onbegrepen klachten’, ‘functionele klachten’ of ‘somatoforme klachten’. Het zijn lichamelijke klachten die veel last kunnen geven, een last die mensen echt ervaren. Artsen weten vaak niet hoe ze ermee moeten omgaan.

    Hypnose kan, naast een geschikte medische therapie, een duidelijk meerwaarde betekenen om het aanbod naar deze patiënten verruimen.

    Masterclass met Franny Moene

     

    De behandeling van de Functionele Neurologische Stoornis (Conversiestoornis)
    Data: 14/4/23 en 12/5/23

    dr. Franny C. Moene is klinisch psycholoogpsychotherapeut, niet praktiserend. Na haar pensionering geeft zij tot op heden workshops, lezingen en supervisie over de behandeling van de conversiestoornis (FNS) en hypnose in brede zin. Ze is gepromoveerd op de behandeling van de conversiestoornis met hypnose en heeft uitgebreid gepubliceerd over de behandeling van de conversiestoornis in het algemeen. Naast een brede behandelervaring van cliënten met psychiatrische stoornissen, heeft ze veel affiniteit met trauma en dissociatieve klachten. In 2011 kreeg zij de Onno van der Hart prijs voor haar baanbrekend werk op het gebied van de hypnose en in 2013 ontving zij de NOLK-jaarprijs voor haar substantiële en herkenbare bijdrage voor zorg aan patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten in Nederland.

    Image

    Inhoud

    In deze praktische georiënteerde tweedaagse workshop zal je, zelfstandig en/of binnen intervisie- of supervisieverband, leren hoe je met hypnose kan werken om de patiënten met de symptomatologie van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS) te kunnen helpen.

    Binnen het programma wordt de nodige ruimte voorzien om te oefenen, eigen casuïstiek aan te brengen en stil te staan bij lastige situaties die zich tijdens de behandeling kunnen voordoen. Voor alle onderdelen zijn handouts voorzien die als geheugensteun kunnen worden voorzien.  

    De digitale driedelige behandelmodule ‘Hou je staande’ (Wat zijn aanvallen en hoe kun je er mee omgaan?), bestaande uit een werkboek voor de patiënt, een draaiboek voor de therapeut en een powerpoint presentatie van de cursus voor de patiënt wordt gebruikt als leidraad bij deze tweedaagse workshop en is inbegrepen in de prijs van deze opleiding.

    De deelnemers aan deze opleiding zullen via de VHYP ook de kans krijgen om in supervisie met dr Franny Moene of in de schoot van de Special Interest Group (SIG) ‘Trauma, Dissociatie en Hypnose’ (TDH) rond dit thema verder te werken.

     

    Aanmelden: www.VHYP.be 

     

    Attentie:
    Cursisten die ervaringsdeskundig zijn op het vlak van trauma, dissociatie of FNS, worden verzocht om dit op een vertrouwelijke wijze kenbaar te maken aan de lesgever zodat er tijdens de lesdag rekening mee kan worden gehouden.

    Image

    Leerdoelen van deze tweedaagse opleiding

     De deelnemers aan deze voortgezette modules :

    •  Krijgen een geactualiseerde kennis over Functionele Neurologische Stoornissen (FNS).
    •  Leren waarom en hoe hypnose gebruikt kan worden binnen het kader van een meeromvattende behandeling van FNS.
    •  Leren en ervaren het belang van informele hypnose en het invoegen bij de patiënt voor en tijdens hypnose.
    •  Leren de patiënt te motiveren voor het gebruik van hypnose binnen het totale therapieprogramma.
    •  Leren klachtgerichte en explorerende hypnotische technieken toe te passen bij de behandeling van verschillende FNS-symptomen.
    •  Leren wat ze kunnen doen om complicaties en onverwachte responsen tijdens de behandeling van patiënten op te vangen en positief te bewerken.
    •  Leren hypnose te plannen en toe te passen binnen een behandelplan voor cliënten met FNS en hoe de toepassing ervan naar collega’s toe te lichten.
    •  Het volledige programma van de eerste lesdag 14/4/23 en van de tweede lesdag 12/5/23 lees je op de website https://vhyp.be/dashboard#event/view/257 

    Doelgroep

    Professionals, die de basisopleiding hypnose hebben voltooid en werkzaam zijn met traumapatiënten of patiënten met een problematiek van (hysterische) conversie in psychotherapie.

    Methodes

    Literatuurstudie, groepswerk en live demonstraties.

    Datum & tijd

    14/4/23 en 12/5/23

    09:30 - 17:00 uur                             

    Locatie

    Het Rekreatief
    Doornstraat 600
    2610 Wilrijk (Antwerpen)
    (indien toegelaten, zo niet via olnline training-ZOOM)

    Prijs en accreditering

    Leden 275 euro
    Niet-leden 325 euro
    Inschrijving via de website 
    Accreditering voor artsen wordt aangevraagd.

    Pagina 1 van de Nieuwsflits Pagina 2 van de nieuwsflits
    Lees meer...
  • OOGST NIEUWSFLITS 2022

    Beste VHYP-leden,

    We zijn inmiddels over de helft van de zomer en konden genieten van een historisch warme en zonnige zomervakantie die nog steeds voortduurt. Maar als keerzijde van de medaille is er ook de droogte. Het opdrogen van waterlopen en het uitdrogen van de natuur zorgt voor bijkomende uitdagingen. Het doet me metaforisch denken aan het regelmatig opdrogen van hulpbronnen – in termen van ‘mensenkracht’ - voor onze vereniging.

    Gedurende de laatste Algemene Vergadering (AV) van de VHYP moest ik als voorzitter nog het ontslag van enkele bestuursleden aankondigen: Riño Wong Chung (die enkele jaren VHYP-voorzitter was) en Ann Roete (die voor onze vereniging veel betekende als coördinator van de HCiMS opleiding). Gelukkig stapten er ook twee nieuwe leden in het bestuur: Walter Engelen en Natasha De Vinster. Ze stellen zichzelf en hun praktijk voor in deze nieuwsbrief.

    Eindejaarsflits

    In deze nieuwsbrief willen we ook een overzicht geven van de VHYP opleidingsagenda voor het najaar 2022 en het voorjaar 2023, maar ook pleiten voor een grotere deelname van onze leden aan de zeer interessante webinars van de ISH en andere internationale activiteiten.

    Het VHYP-bestuur heeft op 13 augustus een geslaagde opening georganiseerd van onze VHYP bibliotheek die is ondergebracht in De Binnentuin – Psychotherapeutisch Centrum te Boutersem. Zoals geschetst in vorige nieuwsbrieven kwam deze bibliotheek tot stand dankzij de schenking van een groot aantal boeken over hypnose door Lilith Antikwariaat van Johan Eland (’s Hertogenbosch). We bieden in deze nieuwsbrief een uitgebreide samenvatting van de ‘historische wandeling’ die Drs. Ton Wilken voor de deelnemers aan de (gratis) VHYP cohesieactiviteit heeft aangeboden.

    In september starten we met een nieuwe basisopleiding. We hopen echter dat zowel de basisopleiding als de voortgezette modules allemaal live zullen kunnen doorgaan en dat we niet terug met een opflakkering van COVID-varianten zullen zitten.

    In de komende periode zal de VHYP ook meer investeren in webinars met internationale sprekers en de organisatie van meerdaagse masterclasses. De eerstvolgende masterclass zal doorgaan op 14/4/23 en 12/5/23 rond de thematiek van functionele neurologische stoornissen (conversiestoornissen) met Franny Moene.

    We willen ook graag starten met een vernieuwing en verjonging van ons docentenbestand en zullen weldra aankondigen op welke wijze het VHYP-bestuur dit wenst vorm te geven. VHYP-leden die hun opleiding volledig hebben afgerond, willen we de kans bieden om als hulptrainer mee te stappen in voortgezette modules en hen zo via een ‘train-the-trainer’ systeem naar het vereiste niveau te brengen.

    Het is belangrijk om regelmatig naar de VHYP-website en het dashboard te surfen omdat we nog regelmatig verbeteringen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Onze externe partner RexMedia zal in deze nieuwsflits een bondig overzicht van deze nieuwigheden bieden.

    Ik wil jullie opnieuw vragen om deze nieuwsflits volledig te lezen en met ons in gesprek te gaan over jullie aspiraties en verwachtingen. Weet dat wij er alles aan doen om onze leden te betrekken bij de dagelijkse werking van VHYP en dat we trachten om het dubbel en dik de moeite te maken om lid te zijn.

    We hebben ook nog steeds plaatsen open in het bestuur; we zouden bijvoorbeeld graag een vaste vertegenwoordiger hebben per beroepsgroep, een bestuurslid dat zich met onze sociale media zou gaan bezighouden en iemand die als vertegenwoordiger van de VHYP een proactieve rol wil spelen met betrekking tot de contactname met andere beroepsverenigingen van beoefenaars van gezondheidsberoepen.

    Ik wil jullie allen een prettig einde van de zomervakantie en een vlotte overgang naar de nazomer toewensen. We hebben naar 2023 nog een aantal plannen om onze ledenwerking nog verder uit te bouwen en de zichtbaarheid van de VHYP te vergroten, maar willen jullie graag vragen om jullie ideeën in dit verband over te maken aan het bestuur.

    Hartelijke groet, namens het bestuur

    Erik de Soir - VHYP-Voorzitter

    VOORSTELLING VAN DE NIEUWE BESTUURSLEDEN
    Walter Engelen en Natasha De Vinster

    Onze levenspaden kruisten zich en we zijn gek van elkaar. We delen beiden ons privé en professionele leven met elkaar in lief en leed. Samen hebben we onze organisatie opgezet waar we actief zijn in psychotherapie, psychodiagnostiek, conflictbegeleiding en bemiddeling, bemiddelingsopleidingen en retraites.

    Onze bemiddelingsopleidingen zijn erkend door de Federale Bemiddelingscommissie.

    • Gallery Item 1

    Heel binnenkort vangen we aan met een op onze ervaring gebaseerde specifieke aanpak onder de naam WALSHA:

    Mastering the Art & Science of Human Wellbeing

    Wanneer mensen in hun leven op een kruispunt zijn, behoefte hebben aan verandering, tegen problemen blijven aanlopen en daardoor nood hebben aan het maken van bewuste beslissingen, initiëren van keuzes met positieve impact en ontwikkelen van een eigen levenswijze, … biedt WALSHA op de klant afgestemde trajecten in begeleiding van duurzame verandering.

    Beiden houden we ervan om ‘in het belang van het kind’ te werken. Het schenkt voldoening wanneer we vaststellen dat rechtbanken ons advies in het belang van het kind ter harte nemen.

    Onze werkwijze is erop gericht, om dat te betekenen voor mensen wat hen een stukje dichter bij een gelukkig leven brengt. We werken hierbij integratief waarbij we exploreren wat voor deze specifieke mens het meest aan verandering en dus verbetering brengt. Hypnose is hierbij een mooie en bruikbare aanvulling.

    Met Natasha’s Surinaamse roots en Walter’s Vlaamse roots zitten we samen in een intercultureel bootje.
    We ervaren beiden de verschillen in onze culturen als boeiend en inspirerend en willen met een zo open mogelijke blik naar de wereld kijken.Als trotse ouders van elk 2+2 kinderen ervaren we ons leven als rijker. 

    We ervaren hiermee de uitdagingen van nieuw samengestelde gezinnen uit de eerste hand. Voor ons is het belangrijk om met de voeten op de grond te staan om vandaar uit onze professionele begeleidingen te verrijken.

    We dromen om samen ons leven te delen, de wereld een beetje beter te maken en over enkele jaren de wereld zelf nog wat uitgebreider te mogen exploreren.


    Wil je persoonlijk in contact komen met Walter en/of Natasha: -

    Enkele vragen vanwege de VHYP aan onze nieuwe bestuursleden Walter en Natasha:

    (1) Hoe leerden jullie hypnose kennen?

    We hebben mogen kennismaken met hypnose via een lezing gegeven door Nicole Ruysschaert aan de academie waar wij onze therapeutenopleiding hebben genoten. Dit was het startpunt om – na het opdoen van vele jaren ervaring als psychotherapeut – hypnose aan onze portfolio toe te voegen.

    (2) Welke bijdrage leverde hypnose aan jullie werk?

    Hypnose wordt door ons gezien als een sterke aanvulling op de gesprekstherapie die de rode draad vormt. Vooral bij problematieken zoals rouw en trauma zorgt hypnose voor een integratie van gedachten, gevoelens, gedrag. Een betekenis die rijker is dan wat met enkel woorden kan worden aangegeven.

    (3) Wat is volgens jullie het voordeel van het werken met hypnose?

    Waar woorden moeilijk uitdrukken wat iets betekent voor mensen wordt via hypnose een integratie bewerkstelligt van zintuigelijke waarnemingen die daardoor betekenis krijgt dewelke met woorden moeilijk of onvolledig te beschrijven is. Het geheel is meer dan de som van de aparte delen! Hier levert voor ons hypnose een meerwaarde. Als resultaat is de verandering bij deze mensen duurzamer en bespoedigt het de therapeutische begeleiding.

    (4) Wat heeft het lidmaatschap van de VHYP bijgedragen aan jullie ontwikkeling?

    We geven mensen een realistisch beeld van hypnose. De feedback van onze cliënten is positief.
    Het geeft ons een professionele referentie waarmee we ons onderscheiden van de ‘anderen’.
    We genieten van de ervaring en kennis van de docenten om zelf hypnose beter onder de knie te krijgen en onze cliënten beter te helpen.

    (5) Welke doelstellingen hebben jullie in het werken met hypnose?

    In het grote plaatje willen we bijdragen aan de professionalisering en de bekendheid van hypnose.
    Naast het toepassen van hypnose bij trauma en rouwbegeleiding willen we dit actief en intensief toepassen in de begeleiding van koppels. Het is een uitstekende wijze om verdieping te brengen in de relatie. Elkaar te verrassen en begrip te creëren voor de dromen enerzijds en de angsten (of zorgen) anderzijds.

    VHYP COHESIEACTIVITEIT
    HISTORISCHE WANDELING IN DE VHYP BIBLIOTHEEK
    Door Ton Wilken

    Hieronder volgt een poging tot samenvatting van de VHYP-cohesieactiviteit aan de hand van dewelke het VHYP-bestuur de VHYP-leden wilden laten kennismaken met de boeken die beschikbaar zijn in de VHYP-bibliotheek en die werden ondergebracht in De Binnentuin – Psychotherapeutisch Centrum te Boutersem.

    Het is aan de hand van een indrukwekkend overzicht dat Ton Wilken in de nasleep van deze dag samenstelde, met ook een literatuurlijst en een verzameling excerpten uit diverse boeken, dat dit overzicht kon worden opgesteld.

    Het VHYP-bestuur zal zich in een volgende bestuursvergadering beraden over de toekomst van de bibliotheek en over activiteiten voor leden die tot oog zullen hebben om de hypnosedeskundigen in opleiding vertrouwd te maken met de beschikbare boeken over hypnose. Leesnamiddagen, intervisie en supervisie, thematische bijeenkomsten en studiedagen zullen hiervoor in de toekomst worden aangewend. De vorm daarvan moet nog verder bekeken worden.

    Basisopleiding

    Op de foto: Achterste rij van L naar R – Eric Biermans, Theo Van Kouteren, Maïté Vande Velde, Wim Maes; Voorste rij van L naar R – Guy Verwilt, Nicole Ruysschaert, Jessie Delooz; Vooraan – Ton Wilken.

     

    Ton Wilken begon zijn spreekwoordelijke historische wandeling door de VHYP bibliotheek – zoals het een hypnose trainer betaamt - met een hypnotische oefening. De begininstructie klonk: ‘Zet je comfortabel, breng je aandacht naar binnen en kijk eens welk traject je hebt afgelegd om hier nu te zitten. Welke obstakels en hindernissen je op dat traject hebt overwonnen (…) Vanaf nu kan je zien hoe we hier met enkele helden samenzitten want we hebben allemaal hindernissen en problemen ondervonden’.

    Het werd een mooie educatieve wandeling door de VHYP-bibliotheek die ik ooit opnieuw wil laten plaatsvinden in de vorm van een meer uitgebreide en meerdaagse masterclass met praktijkoefening. Het is dan ook niet mogelijk om een volledige samenvatting van deze dag te maken. Daarom beperk ik me tot het weergeven van – zoals Ton het noemt – enkele markante ‘bosschages’ (dit zijn aparte bomen of struiken waar een splitsing van wegen optreedt of een nieuwe weg gecreëerd wordt).

    Ton benadrukte hoe er al een beschrijving van een uitgebreide ontdekkende hypnotherapie bestond vóór de tijd van Janet, Breuer en Freud. Onno van der Hart ontdekte deze beschrijving van een therapie m.b.v. hypnose door een Haagse arts, Dr Van dr Hoek, die in 1850 plaatsvond en in 1868 werd gepubliceerd. Volgens Ton zou dan ook iedereen die met hypnose werkt met deze casus moeten kunnen kennis maken.

    Zelfs na de VHYP cohesieactiviteit van 13 augustus was Ton nog steeds bezig met de historische feiten die voor een clinicus die met hypnose werkt relevant zijn; zo vermeldde hij post-factum nog het werk van Dr Albert Willem van Renterghem als betekenisvol en belangrijk.

    Over Janet vermeldde Ton dat zijn belangrijkste werk L’automatisme psychologique” – zijn doctoraatsthesis – pas dit jaar vertaald is in het Engels, mede onder impuls van het Institut Pierre Janet, Onno van der Hart and Giuseppe Craparo. Janet onderzocht reeds aan het einde van de 19de eeuw het fenomeen van dissociatie –waarvoor zowel de kennis van trauma ook de kennis van de hypnose erg belangrijk is.

    Verder beschreef Ton hoe Milton Erickson, als undergraduate student opleiding over hypnose volgde bij het Clark Hull College (in 1923-1924) en het niet helemaal eens was met diens visie op hypnose. Hull probeerde een tekst te ontwikkelen, waarmee elke ‘hypnotiseur’ ieder subject in trance kon brengen en hij wilde daar zelfs een ‘phonograph recording’ van laten maken zodat iedereen aan de hand van die tekst een subject in hypnose kon brengen.

    Erickson, die toen pas 22 jaar was, wilde toen al meer de individuele kenmerken van subjecten gebruiken om hen te leren hun eigen individuele toestand van trance te ontwikkelen. Dit is dan ook meteen de levenslange zoektocht van Milton Erickson gebleven en persoonlijk was dit de belangrijkste les voor mij tijdens deze historische wandeling: een script is goed voor een beginnende therapeut die houvast nodig heeft, maar gaandeweg moet je leren steeds meer en beter in interactie te gaan met (de creatieve vermogens van) de patiënt om zodoende tot het juiste trancewerk te komen. Het is een beetje zoals het maken van het deeg om pannenkoeken te bakken: in het begin heb je een recept nodig, maar na verloop van tijd maak je gewoon je eigen deeg op het gevoel.

    Het belang van deze les kan niet worden onderschat aangezien de meest gestelde vraag in de context van opleidingen binnen de VHYP is: “kan je ons geen gebruiksklaar script aanleveren?” (alsof het script het werk moet doen i.p.v. de interactie tussen patiënt en therapeut).

    Ton onderscheidde, in navolging van Jay Haley (die kan gezien worden als de 1ste promotor van Erickson), drie gebieden van hypnose met elk hun ‘eigen-aardigheden’: het onderzoek naar hypnose, zelfhypnose en de therapeutische toepassingen van hypnose.

    Ook de volgende opdracht was verrassend. Ton vermeldde het boek 101 things I wish I’d known when I started using hypnosis (van Dabney Ewin) en vroeg om in groepjes van 3 à 4 eerst een kleine reflectie te voeren rond deze titel en even stil te staan wat we zelf wel graag hadden willen weten toen we hypnose als ‘golden practice’ toevoegden aan onze klinische praktijk. Hieruit kwamen zeker enkele interessante vaststellingen zoals bijvoorbeeld het bewustworden van het belang van interactie tijdens hypnose (zoals ook naar boven komt uit het boek van David L. Calof – The couple who became each other – een absolute page turner waarvan Ton een gratis exemplaar had meegebracht voor elke deelnemer aan de cohesieactiviteit).

    Toen kwamen we uit bij Erika Fromm (overigens de eerste afgestudeerde psycholoog in Nederland, in 1937, bij Barendrecht).Zij heeft onderzoek altijd hoog in het vaandel gehad en hier veel over gepubliceerd. Een lijvig boek hierover bevindt zich in de VHYP bibliotheek (zowel de 1ste versie van 1972 als de 2de versie van 1979). In dit boek vergelijkt Erika Fromm de aandachtswijzen van verschillende vormen van ‘veranderd bewustzijn’ met elkaar.

    Verder vermeldde Ton dat in 1982 een onderzoeksartikel, waarvan Nederland internationaal de primeur had, over ‘autohypnose’ werd gepubliceerd in het tijdschrift Directieve Therapie (dat inmiddels heeft opgehouden te bestaan). Deze publicatie had ook te maken met het feit dat de Nederlandse vereniging voor hypnose (Nvvh) in 1981 zijn 50-jarig jubileum vierde en in datzelfde jaar het ‘Kwartaaltijdschrift voor Directieve Therapie en Hypnose’ was opgestart.

    Richard Van Dyck was toen voorzitter van de Nvvh, zoals later ook Kees Hoogduin en Onno van der Hart, allen leden van het illustere 7-tal van de ‘Directieve Club’ (die in de jaren ‘80 in Nederland de meeste publicaties over hypnose verzorgden). Erika Fromm was 10 jaar later als eregast aanwezig op het 60-jarig jubileum van de Nvvh en noemde toen Ellert Nijenhuis, Jan Olthof en Ton Wilken nog ‘de drie musketiers van de hypnose’.

    Met deze historische anekdotes kwam Ton in de tegenwoordige tijd t.t.z. bij de 4de generatie hypnose of hypnotherapie van Changing minds with clinical hypnosis. Als de autoritaire manier van met hypnose werk de 1ste generatie is, dan is de 2de generatie de manier van Erickson – die als therapeut via permissieve en indirecte suggesties met het onbewuste niveau van de patiënt sprak, waarna Gilligan de 3de generatie introduceerde – waarbij onbewuste en bewuste niveaus van zowel de therapeut als de patiënt deelnemer zijn in het hypnotisch proces (als een biofeedback loop over 4 schijven).

    De auteurs – Julie Linden en Laurence Sugarman -van Changing minds with clinical hypnosis, gingen nog een stap verder door te stellen dat alle processen die de aandacht naar binnen richten van hypnotische aard zijn. Daarom zouden alle beoefenaars van gezondheidsberoepen kennis moeten hebben van hypnotische communicatie en trancefenomenen plus hoe deze te beïnvloeden in het voordeel van de patiënt. Dit zou bovendien de basis van hun werk moeten zijn.

    Ton besprak tenslotte ook nog het werk van Jan Olthof (systeemtherapeut, hypnotherapeut, traumatherapeut en narratief therapeut) en noemde zijn ‘Handboek Narratieve Psychotherapie’ waarin vele voorbeelden m.b.t. hypnotisch denken en werken beschreven staan.

    Doorheen de dag werd ook regelmatig stilgestaan bij videofragmenten van grote leermeesters die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de hypnose.

    Aangezien Ton nog zoveel informatie had om te delen met de aanwezigen, zijn we tijdens de lunchpauze reeds gestart met het bekijken van een aflevering uit de hilarische ‘Lucy Show’ (uit 1966) waarin Lucy en Mr. Mooney verzeild geraakt waren in een hypnoseshow. In dit programma kwamen alle misvattingen en stereotypes betreffende showhypnotiseurs en hypnose aan bod.

    Gaandeweg kwamen ook andere aspecten m.b.t. hypnose aan bod, zoals het voorbeeld van een beginnende psychotherapeute, bij wie de supervisor aanwezig wilde zijn bij haar 1ste patiënten, die zij met behulp van hypnose ging behandelen. Niet alleen haar cliënte ging in trance, maar ook de supervisor…

    Bij de bespreking van de fenomenologische gelijkenis tussen EMDR en hypnose werd besproken hoe bilaterale stimulatie en oogbewegingen reeds gebruikt werden in Oosterse methodes (zoals ook blijkt uit het artikel van Jamie Marich waarin beschreven wordt hoe EMDR kan gebruikt worden op vier verschillende niveaus – het artikel is opvraagbaar bij Ton Wilken).

    Via de video van Steve Gilligan kwamen we uiteindelijk terecht op het thema ‘hechting’ of ‘gehechtheid’ dat volgens hem niet alleen in de 1ste levensfase belangrijk is, maar ook gedurende de hele levenscyclus. Zo is er het werk van Anthony Madrid die een protocol ontwikkelde om ‘verstoorde hechting’ door complicaties bij zwangerschap en geboorte te bewerken.

    Ton besprak ook boeken die niet speciaal over hypnose gaan, maar waar je voor hypnotherapeutisch werk veel aan kunt hebben. Vervolgens kwam aan bod hoe Jan Olthof zijn ‘nomadische reis’ uit 2021 (besproken in zijn ‘Handboek Narratieve psychotherapie’) vervolgde met ‘Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie’ (2021). Ook in dit werk komen vele thema’s aan bod die voor therapeuten die met hypnose werken belangrijk zijn. 

    Vervolgens vertelde Ton hoe Deirdre Barrett zich verdiepte in heel veel films, waarin hypnose voorkomt, hoe hypnose erin geportretteerd wordt en welke rol hypnose erin werd toebedeeld.

    Ook het boek van Marieke Nijmanting kwam aan bod. Zij heeft 99 films en boeken – zowel voor kinderen als voor volwassenen - beoordeeld op hun geschiktheid om bij bepaalde problematieken te laten zien of lezen. De 4 probleemgebieden, die zij onderscheidt, zijn: levensfaseproblematiek, persoonlijkheids- en ontwikkelingsstoornissen, angsten, verslavingen, obsessies, fobieën & dwangneurosen en psychosociale problematiek. In haar inleiding haalt zij Fritz Lang aan, die zegt: “Een regisseur moet iets van een psychoanalyticus hebben. Hij moet onder de huid van een acteur kunnen kruipen”.

    Deze historische wandeling doorheen de belangrijke ontwikkelingsmomenten van de (wetenschappelijke) hypnose was een geslaagde oefening die voor herhaling vatbaar is.

    Last but not least wil ik uit naam van het VHYP Bestuur mijn dank uitspreken aan VHYP-lid Dr Jessica Delooz voor het ter beschikking stellen van haar groepspraktijk De Binnentuin – Psychotherapeutische Centrum voor het onderbrengen van de VHYP Bibliotheek en het herbergen van deze cohesieactiviteit.

    Image

    NIEUWE FUNCTIONALITEIT VAN DE VHYP WEBSITE

    De VHYP website heeft een make-over ondergaan. Naast een nieuwe uitstraling, is de cursusplanning beter in het zicht en het zoeken van hypnosedeskundigen is geoptimaliseerd. Het loont dus om jezelf op de verwijslijst te krijgen; je bent gemakkelijker vindbaar.

    Daarnaast is het inschrijven voor cursussen vergemakkelijkt. Je kunt nu meerdere cursussen tegelijkertijd afrekenen en ook direct je lidmaatschap voldoen. Doe je dit samen met de cursussen dan heb je direct de cursussen voor de lidmaatschapsprijs.
    Verder is de cursus literatuur ook direct toegankelijk gemaakt.
    Dit alles is nu gemakkelijk vanaf de mobiele telefoon te raadplegen.

    Rex Media blijft de website verder optimaliseren om met de tijd mee te gaan. Feedback is altijd welkom op .

    Image

    INZICHTEN UIT DE WETENSCHAPPELIJKE LITERATUUR

    Verandert hypnose de manier waarop de hersenen informatie verwerken?

    Bespreking van het artikel van Tuominen J, Kallio S, Kaasinen V, Railo H. (2021). Segregated brain state during hypnosis, Neuroscience of Consciousness.

    doi: 10.1093/nc/niab002. eCollection 2021.

    door Dr Luc Roelens

    Verandert hypnose de manier waarop hersenen informatie verwerken? De auteurs van bovenstaand artikel benaderen deze vraag met een experiment waarin zij een hypnosevirtuoze laten wisselen tussen normaal wakend bewustzijn en trance. Daartoe gebruiken zij enkelwoordige posthypnotische suggesties, de soberste manier om de proefpersoon uit te nodigen tot schakelen tussen de beide functioneringswijzen. Zij dienen haar in beide toestanden een prikkel toe waar bewuste beïnvloeding geen vat op heeft: transcraniële magnetische stimulatie (TMS) die tijdelijk de spontane hersenactiviteit verstoort. Zij verwerken de geregistreerde gegevens tot onder meer de “perturbational complexity index” (PCI), een maat van de algoritmische complexiteit van de hersenschorsactiviteit. Deze biedt een grove indruk van de balans tussen integratie van en afscheiding tussen de activiteiten van de vele lokale hersencelgroepen. Dit onderzoeksopzet minimaliseert de risico’s op psychogene of sociaalpsychologische beïnvloeding van de resultaten.

    Hun onderzoek toont bij deze proefpersoon op grote schaal toestandsafhankelijke veranderingen in de elektrische hersenactiviteit aan:

    De zich na TMS herorganiserende activiteit laat twee verschillende patronen optekenen. De hersenactiviteit bij normaal bewustzijn beantwoordt aan ter zake reeds bekende beschrijvingen. In de hypnotische toestand gaat de hersenactiviteit na TMS vroeger deemsteren (wat coherente activering van de frontopariëtale netwerken verhindert) maar ze blijft langer duren.

    De “broadband phase locking” (het op elkaar afgestemd geraken van meerdere ritmes met elk een andere frequentie) vertoont een vroegere piek in de hypnotische toestand om vervolgens minder intens te worden dan tijdens normaal bewustzijn (wat het snellere wegdeemsteren en de gevolgen daarvan bevestigt).

    De “perturbational complexity index” is zowel voor als na de magnetische stimulatie bepaald. In beide gevallen, maar het meest uitgesproken na de stimulatie, wijst deze index op meer gedifferentieerde activatiepatronen onder hypnose. De balans tussen integratie en afscheiding is in trance zowel verder verwijderd van de integratieve mogelijkheden van normaal bewustzijn als van de pathologisch verzwakte toestanden die langdurig bewustzijnsverlies veroorzaken.

    De “power” (het totale elektrisch vermogen binnen een frequentiebereik), onderzocht voor de TMS-toediening, is onder hypnose in de lagere frequenties (die een rol spelen in verbindingen over langere afstand) beduidend lager dan bij normaal wakend bewustzijn. Het omgekeerde werd waargenomen in hogere frequenties, een aanwijzing voor ruime activiteit binnen beperktere intracerebrale afstanden tijdens trance.

    De auteurs interpreteren de verschillen tussen gebruikelijke en hypnotische bewustzijnstoestand als een verschuiving van de metastabiele toestand van het normale wakende bewustzijn naar een bewustzijnsvorm stoelend op een schralere hersenconnectiviteit die gekenmerkt wordt door minder globale of quasi-globale coördinatie en dus meer beperkingen. Hun interpretatie hiervan spoort met de bekende gedrags- en ervaringsveranderingen onder hypnose. Hun empirisch onderbouwd besluit dat diepgaande hypnose tot een veranderde bewustzijnstoestand leidt houdt voor hen geen tegenstelling in tot het feit dat het ontstaan van die toestand bemiddeld kan worden door socio-cognitieve factoren en verwachtingspatronen. Zij wijzen steriele of-of-discussies daarover, zoals die al vele decennia woekeren, af.

    Het lijkt hen zinvol dat er een voldoende omvangrijke verzameling zou opgebouwd worden van gelijkaardige individuele beschrijvingen van hersenfunctioneringsverschillen bij personen met verschillende niveaus van hypnotische vaardigheid. Ik deel die mening. Zou onze vereniging daarin een rol kunnen spelen, zowel in de opbouw van een netwerk van hypnosevaardige personen die bereid als proefpersoon te fungeren als door aanwending van de voorziene fondsen voor onderzoeksondersteuning ten gunste van dergelijk onderzoek?

    Image

    MASTERCLASS MET FRANNY MOENE

    De behandeling van de Functionele Neurologische Stoornis (Conversiestoornis)

    Data: 14 april en 12 mei 2023.

    Dr. Franny C. Moene is klinisch psycholoogpsychotherapeut, niet praktiserend. Na haar pensionering geeft zij tot op heden workshops, lezingen en supervisie over de behandeling van de conversiestoornis (FNS) en hypnose in brede zin. Ze is gepromoveerd op de behandeling van de conversiestoornis met hypnose en heeft uitgebreid gepubliceerd over de behandeling van de conversiestoornis in het algemeen. Naast een brede behandelervaring van cliënten met psychiatrische stoornissen, heeft ze veel affiniteit met trauma en dissociatieve klachten. In 2011 kreeg zij de Onno van der Hart prijs voor haar baanbrekend werk op het gebied van de hypnose en in 2013 ontving zij de NOLK-jaarprijs voor haar substantiële en herkenbare bijdrage voor zorg aan patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten in Nederland.

    Doelgroep: Professionals, die de basisopleiding hypnose hebben voltooid en werkzaam zijn met patiënten met kanker in een klinische of poliklinische setting of belangstellenden voor dit thema.

    Inhoud: 

    In deze praktische georiënteerde tweedaagse workshop zal je, zelfstandig en/of binnen intervisie- of supervisieverband, leren hoe je met hypnose kan werken om de patiënten met de symptomatologie van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS) te kunnen helpen.

    Binnen het programma wordt de nodige ruimte voorzien om te oefenen, eigen casuïstiek aan te brengen en stil te staan bij lastige situaties die zich tijdens de behandeling kunnen voordoen. Voor alle onderdelen zijn handouts voorzien die als geheugensteun kunnen worden voorzien.

    De digitale driedelige behandel module ‘Hou je staande’ (Wat zijn aanvallen en hoe kun je er mee omgaan?), bestaande uit een werkboek voor de patiënt, een draaiboek voor de therapeut en een powerpoint presentatie van de cursus voor de patiënt wordt gebruikt als leidraad bij deze tweedaagse workshop en is inbegrepen in de prijs van deze opleiding.

    De deelnemers aan deze opleiding zullen via de VHYP ook de kans krijgen om in supervisie met dr Franny Moene of in de schoot van de Special Interest Group (SIG) ‘Trauma, Dissociatie en Hypnose’ (TDH) rond dit thema verder te werken.

    Leerdoelen: De deelnemers aan deze voortgezette modules:

    • Krijgen een geactualiseerde kennis over Functionele Neurologische Stoornissen (FNS).
    • Leren waarom en hoe hypnose gebruikt kan worden binnen het kader van een meeromvattende behandeling van FNS.
    • Leren en ervaren het belang van informele hypnose en het invoegen bij de patiënt voor en tijdens hypnose.
    • Leren de patiënt te motiveren voor het gebruik van hypnose binnen het totale therapieprogramma.
    • Leren klachtgerichte en explorerende hypnotische technieken toe te passen bij de behandeling van verschillende FNS-symptomen.
    • Leren wat ze kunnen doen om complicaties en onverwachte responsen tijdens de behandeling van patiënten op te vangen en positief te bewerken.
    • Leren hypnose te plannen en toe te passen binnen een behandelplan voor cliënten met FNS en hoe de toepassing ervan naar collega’s toe te lichten.
    • Methode: Literatuurstudie, groepswerk en live demonstraties.

    Programma van de eerste lesdag (14/4/23): 

    • Kennismaking in groep en delen van therapie ervaringen.
    • Theoretische duiding vanuit de onderzoeksvraag: waarom kunnen we hypnose gebruiken binnen het kader van een meeromvattende behandeling van de conversiestoornis?
    • Het gebruik van informele hypnose om goed te kunnen ‘invoegen’ bij het verbale en non-verbale gedrag – en de persoonlijkheid van de patiënt.
    • Klachtgerichte technieken voor verschillende FNS symptomen (motorisch, sensorisch en bewustzijns c.q. PNEA problematiek).
    • Wanneer kiezen voor welke techniek?
    • Voorbereiding - en uitleg van een bepaalde techniek naar de patiënt toe.
    • Oefenen met enkele klachtgerichte technieken.
    • Oefenen met (eigen) casuïstiek: behandelplan en uitvoering voorgestelde (hypnotische) aanpak
    • Het gaat nooit volgens het boekje en wat te doen als het anders gaat.
    • Het nut van zelfhypnose en de toepassing ervan.
    • Huiswerk na de eerste lesdag: 
    • Het (opnieuw) doorlezen van de cursusliteratuur en het gezamenlijk oefenen in intervisiegroepjes van wat er tijdens dag 1 naar voren is gekomen?
    • Indienen van een bondig reflectieverslag van de eerste lesdag (voor bespreking aan het begin van de tweede lesdag)
    • De deelnemer maakt een opname van het uitvoeren van een hypnotische techniek bij een FNS-patiënt of via een simulatie in de schoot van de intervisiegroep

    Programma van de tweede lesdag (12/5/23):

    • Bespreken van de opnames van de deelnemers en vragenronde.
    • Explorerende hypnotische technieken, hun indicatiegebieden en hoe die samen met klachtgerichte technieken te gebruiken.
    • Oefenen met technieken en casuïstiek en /of inbreng eigen patiënten en brainstormen of we met hypnose daar iets extra’s mee kunnen.
    • Oefenen met na brainstormen voorgestelde hypnotische aanpak.
    • Accreditering: Accreditering voor artsen wordt aangevraagd
    • Belangrijke notitie: Cursisten die ervaringsdeskundig zijn op het vlak van trauma, dissociatie of FNS, worden verzocht om dit op een vertrouwelijke wijze kenbaar te maken aan de lesgever zodat er tijdens de lesdag rekening mee kan worden gehouden.

    Prijs en accreditering: VHYP-leden 275 euro. Niet-leden 325 euro. 

    Doelgroep: Professionals, die de basisopleiding hypnose hebben voltooid en werkzaam zijn met traumapatiënten of patiënten met een problematiek van (hysterische) conversie in psychotherapie.

    Methode: Literatuurstudie, groepswerk en live demonstraties.

    Datum en tijd: 17/11/22 en 15/12/22 09:30 - 17:00 uur.

    Locatie: Het rekreatief Doornstraat 600 2610 Wilrijk (Antwerpen).

    Aanmelden: www.vhyp.be

    Klik hier om een flyer van deze cursus te downloaden.

    Image

    Bezoek samen met VHYP het verjaardagscongres van Konnektit

    Op 14 oktober 2022 zal VHYP aanwezig zijn op het verjaardagscongres van Konnektit.

    Onze voorzitter Erik de Soir zal er een workshop verzorgen dat de titel kreeg “Ontwikkel je eigen innerlijk kompas voor het zinvol omgaan met schokervaringen en als afweersysteem van hindernissen op je levenspad”. Nicole Ruysschaert en Erik de Soir zullen ook aanwezig zijn op de ontmoetingsmarkt zodat de deelnemers kunnen kennis maken met het aanbod van VHYP.

    Naast de workshop met Erik kan je ook deelnemen aan workshops met Jessie Delooz, Annelies Peeters, Marijke Leys, Annelies Van Overbeke, Lieve Bruyninx, Sofie-An Bracke, Stef Joos en Mieke Van Hecke. Alle workshops zijn gelinkt aan het thema “de kracht van verbinding”.

    Meer info over dit congres via https://www.konnektit.be/opleidingen/5732/de-kracht-van-verbinding-5-jaar-konnektit

    Image

    VHYP Vormingskalender

    8-9-2022 Hypnose bij kinderen en jongeren Luc Bouteligier
    15-9-2022 SIG Trauma, Dissociatie & Hypnose (TDH) Erik de Soir
    23-9-2022 HYPNOSE BASISOPLEIDING Najaar 2022 Erik de Soir en Nicole Ruysschaert
    22-10-2022 Hypnose bij chronische pijn Kees Venselaar
    7-11-2022 Hypnose bij jeuk en peuteren (huidziekten) Ria Willemsen
    9-11-2022 Medische hypnose in de oncologie Jose Klaassen
    5-12-2022 Hypnose bij rouwverwerking - Verdiepingsdag Lies Scaut
    8-12-2022 SIG Trauma, Dissociatie & Hypnose (TDH) Erik de Soir
    16-12-2022 Hypnose scripts 'op maat' maken Riño Wong Chung

    SYMPOSIUM

    Image

    Dagprogramma Symposium, 10 november 2022, 9.30-18.00, Filmhuis De Spiegel
    ( Voormalig Royal Theater, Stationsplein 5, 6411 NE Heerlen)

    “Cruijffiaans denken” als inspiratiebron voor complexe problematiek in de GGZ,

    jeugdzorg, onderwijs en openbaar bestuur

    Op verzoek wordt het symposium “Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie: navigeren in complexiteit” dat in september 2021 werd georganiseerd, herhaald.

    Dit symposium wordt opnieuw georganiseerd door de School voor Systemische Opleidingen in Bunde, in samenwerking met de UnieKJP (samenwerkingsverband kinder-jeugdpsychiaters Limburg), Giovanni Coenen, directeur kinder-en jeugd Mondriaan Zorggroep en de Gumbo Jazzband.

    De term ‘complexiteit’ verwijst naar datgene wat bij elkaar hoort en niet uit elkaar gehaald kan worden zonder voeling te verliezen met ‘het verbindend patroon’. Het omarmen van het geheel mag ons dan confronteren met een (nog) niet-weten, met onzekerheid hoe te handelen, en het mag een hoge mate van vakmanschap en omzichtigheid vergen, het is vaak zonder meer noodzaak. Specifiek in de geestelijke gezondheidszorg, de psychiatrie en de jeugdzorg, alsook in het onderwijs en het openbaar bestuur, zien we dat er, als we complexe situaties willen vereenvoudigen door ze op te splitsen in deelproblemen, in korte tijd ‘(te)veel spelers op het veld komen’, allen met hun eigen deelterrein en taak. Met andere woorden: we proberen van complexiteit, dat wat bij het leven hoort, een regelsysteem te maken Niet zelden met de nodige chaos en onderlinge conflicten als gevolg. En niet zelden met een toename van complexiteit als gevolg.

    We zien deze processen in het onderwijs, in het openbaar bestuur, in de jeugdzorg en in de geestelijke gezondheidszorg.

    Het gedachtegoed van Cruijff en voetbal als metafoor kunnen ons helpen de complexiteit te blijven omarmen en te navigeren in deze complexiteit.

    Het symposium wil het belang van vakmanschap, zorg voor vakmensen en het mentoraat als wijze van leren en ontwikkelen, opnieuw onder de aandacht brengen.

    Sprekers op deze dag zullen u, ieder vanuit hun eigen achtergrond, meenemen in hun inspiratiebronnen en inzichten in het omgaan met complexiteit.

    Hiernaast het programma van deze dag.

    Programma van de dag

    9.30-10.00 
    Koffie en ontvangst met de Gumbo Jazzband

    10.00-10.40
    Welkom en introductie door Jan Olthof en Rene Cardynaals:

    Jan Olthof, psychotherapeut en opleider in de systeemtherapie, zal spreken over wat wij van Cruijff kunnen leren over de organisatie van zorg rondom complexe problematiek in families.

    10.40- 11.20
    Giovanni Coenen, directeur kinder-en jeugd Mondriaan Zorggroep: Van dichte gordijnen in Rotterdam tot het bankje bij de ondergaande zon in Zuid-Limburg.

    Giovanni zal spreken over Rijnlands model en het belang van mentorschap dat hij mocht ervaren als wijkagent, groepswerker en directeur.

    11.20-11.45
    Pauze

    11.45-12.25
    Bruno Hillewaere, klinisch psycholoog, systeemtherapeut en opleider in de systeemtherapie, verbindt de wereld van topsport en systeemtherapie

    12.25-13.05
    Jan Flameling, filosoof, vertelt over Aristoteles, Hannah Arendt en het gedachtegoed van Ubuntu als filosofische inspiratiebronnen voor denken over complexiteit.

    13.05-13.20
    Peter Lenaerts, klinisch psycholoog en systeemtherapeut, zal gedichten voordragen uit zijn relationele poëzie.

    13.15-14.15
    Lunchpauze

    14.15-14.55
    Govert Geldof, civiel ingenieur, laat ons kennis maken met de wereld van de complexiteitswetenschap.

    14.55-15.35
    Peter Adriaenssens, kinderpsychiater, houdt een voordracht over het organiseren van zorg voor complexe problematiek in gezinnen en families.

    15.35-16.00
    Koffie- en theepauze.

    16.00-16.40
    Jan Bout, psychotherapeut, jarenlang verbonden aan de Keerkring in Beilen en de (dag)klinische behandeling van partnerrelaties. Hij zal ingaan op wat er met ons gebeurt als we geconfronteerd worden met complexe problematiek en hoe een weg te zoeken in het labyrint van onze eigen levenservaringen en de gestokte levensprocessen van onze cliënten.

    16.40-16.50 Peter Lenaerts, klinisch psycholoog en systeemtherapeut, zal gedichten voordragen uit zijn relationele poëzie.

    16.50-17.30 
    Rene Cardynaals, kinder- en jeugdpsychiater, neemt u mee in de wereld van Jazz en New Orleans muziek. Hij zal spreken over vakmanschap en improvisatie en met zijn Gumbo Jazzband musiceren.

    17.30-19.00
    Muziek en Borrel

    Kosten

    € 185 inclusief het boek “Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie: navigeren in complexiteit”.

    Voor diegenen die het symposium reeds eerder bijwoonden en het boek al in bezit hebben is de toegangsprijs € 150.

    Aanmelden kan via een mail naar:

    Pagina 1 van de nieuwsflits
    Pagina 2 van de nieuwsflits
    Lees meer...
  • VHYP EINDEJAARSFLITS 2021

    Beste VHYP-leden,

    Het is opnieuw een turbulent jaar geweest. Niettegenstaande 2 of 3 vaccinaties en alle beloften inzake het opnieuw bereiken van ‘het Rijk van de vrijheid’, leven we momenteel tussen een 4de en een 5de COVID piek. In de eindejaarsflits 2020 beschreef ik nog de onzekerheid over het al of niet volgen van een 3de COVID-piek op de 2de COVID-piek, maar momenteel zijn we alweer een jaar verder. De vraag die zich nu stelt, is: hoe gaan we leren samenleven met een jarenlange virulentie van opeenvolgende pathogenen?

    Sedert de zomer bestond de ambitie om ook een Herfstnieuwsflits te schrijven, maar vooruitblikken bleef te moeilijk en plannen moesten constant worden bijgesteld terwijl we als vereniging ook met een aantal andere uitdagingen af te rekenen hadden waarvoor telkens heel wat werkkracht nodig is.

    Eindejaarsflits

    Het VHYP-bestuur heeft dus sinds de geslaagde ‘summer school’ gedurende de eerste maand van augustus niet stilgezeten. We willen van jullie graag vernemen of het zinvol zou zijn om ook in 2022 een ‘summer school’ te organiseren. Graag willen we dan aandacht schenken aan onderbelichte thema’s. Aarzel niet om hiermee met ons persoonlijk in gesprek te gaan of het bestuur aan te schrijven om uw wensen kenbaar te maken.

    De basisopleiding hypnose die op 17 september 2021 startte, kon zoals vanouds terug fysiek doorgaan in het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven te Kortenberg. Het was een verademing om terug vanuit de vertrouwde omgeving te kunnen lesgeven, weliswaar met een aantal beperkingen.

    Enkele modules van de voortgezette opleiding – dynamische hypnose in psychotherapie en hypnose bij jeuk en huidziekten – konden ook terug fysiek doorgaan, maar jammer genoeg moesten de overige modules – hypnose bij psychotraumabehandeling/deel 2 en scripts op maat maken – terug online worden gegeven. Inmiddels hadden we ook al beslist om de basisopleiding van het voorjaar 2022 online te geven, maar momenteel kunnen we niet vooruit zien wat de nasleep van de 4de piek met de Zuid-Afrikaanse Omnikron variant van het Coronavirus nog zal geven…

    In elk geval zullen we veel veerkracht nodig hebben en geduldig moeten leren nadenken hoe we met de opeenvolgende COVID-varianten kunnen leren samenleven. We doen dan ook een oproep aan onze leden om voorstellen voor het gebruik van hypnose in het kader van de verhoging van veerkracht en weerbaarheid aan het VHYP-bestuur voor te leggen zodat we hier SAMEN een studiedag kunnen rond organiseren. De sprekers op deze studiedag kunnen dan onze eigen leden zijn die hun creatieve ideeën ter toetsing voorleggen tijdens een ervaringsgerichte studiedag. Een volgende stap kan dan de organisatie van een symposiumsessie zijn gedurende het 11de Vlaamse Geestelijke Gezondheidscongres (VGGC) waarvoor ik in het organisatiecomité zit namens de VHYP en dat doorgaat op 20 en 21 september 2022 (zie verder in deze nieuwsflits).

    In deze laatste nieuwsflits van 2021 willen we als bestuur eerst uitpakken met een aantal nieuwe documenten waarvoor we jullie aandacht vragen: (1) de vaste indeling van de verschillende curricula binnen de VHYP, met een bepaalde volgorde die in de toekomst zal worden opgelegd; (2) een overzichtsdocument inzake supervisie en afwerking van de volledige opleiding; en, (3) een template om in te vullen indien aan de VHYP financiële steun gevraagd wordt om een onderzoeksopdracht uit te voeren.

    Ik wil jullie opnieuw vragen om deze nieuwsflits volledig te lezen en met ons in gesprek te gaan over jullie aspiraties en verwachtingen. Weet dat wij er alles aan doen om onze leden te betrekken bij de dagelijkse werking van VHYP en dat we trachten om het dubbel en dik de moeite te maken om lid te zijn.

    We hebben ook nog altijd enkele plaatsen open in het bestuur; we zouden bijvoorbeeld graag een vaste vertegenwoordiger hebben per beroepsgroep en die vertegenwoordiger een proactieve rol laten vervullen met betrekking tot de contactname met andere beroepsverenigingen.

    In deze nieuwsflits geven we zoals steeds ook het overzicht van de VHYP-activiteiten in het najaar, de eerstvolgende voortgezette modules in 2022 en van de activiteiten van onze internationale zusterorganisaties. Nieuw is de rubriek waarin we bepaald thema in het daglicht plaatsen: in deze bijdrage geven we een korte getuigenis van hoe “hypnobirthing” kan helpen voor en tijdens de bevalling.

    In afwachting van meer uitgebreide informatie over het jaarlijkse VHYP-nieuwjaarsmoment wil ik jullie alvast vragen om de datum van 29 januari 2022 in jullie agenda te reserveren. We zijn momenteel in nog in overleg met een kandidaat spreker die jullie niet zal ontgoochelen.

    Aan het einde van dit werkjaar, wil ik jullie allen hartelijk danken omdat jullie opnieuw in ons zijn blijven geloven en de VHYP met lidgeld zijn blijven ondersteunen. We hebben naar 2022 nog een aantal plannen om onze ledenwerking nog verder uit te bouwen en de zichtbaarheid van de VHYP te vergroten: de organisatie van thematische dagen en discussiegroepen, de uitgave van een hypnoseboek, de bundeling van eindpapers in een e-book, enz. We willen jullie dan ook vragen om jullie lidmaatschap van de VHYP te hernieuwen voor 15 januari 2022; We zullen alle VHYP-leden hiervoor nog apart aanschrijven.

    Tot slot, wens ik jullie allen een opperbest eindejaar en een veilige feestperiode. Zoals steeds: stay safe & healthy! Hou nog even vol, betere tijden komen eraan.

    Hartelijke groet, namens het bestuur
    Erik de Soir - VHYP-Voorzitter

    BEROEPSGROEPEN EN HET OPLEIDINGSTRAJECT

    Klik hier om het beroepsgroepen en opleidingstraject document te bekijken

    BASISOPLEIDING – VOORTGEZETTE OPLEIDING – EINDPAPER – SUPERVISIE AFWERKING VAN HET OPLEIDINGSTRAJECT

    Ter vervollediging van je opleidingstraject en in navolging van de VHYP-basisopleiding en/of ter afronding van je opleidingstraject dient er 25u supervisie te worden gevolgd in onze drie onderscheiden curricula:

    (1) het certificaat van hypnosedeskundige in het curriculum psychotherapie verwerf je na de basisopleiding (5 opleidingsdagen + 5 intervisies), het volgen van 15 voortgezette modules en de voorziene 25 uur supervisie;

    (2)

    (3) het certificaat van deskundige in hypnotische communicatie in medische settings verwerf je na de HCiMS opleiding + 2 intervisies en facultatief kan je hierna nog een praktijkstage volgen.

    Vanaf 100 Credit Points (CPs) en indien je ook supervisie volgt kan je op de VHYP-verwijslijst komen nadat je het aanvraagformulier daarvoor hebt ingevuld. Je kan MAX drie jaar na de start van je opleiding op de verwijslijst blijven staan met een onvolledig (onafgewerkt) curriculum.

    De kosten voor supervisie zijn €80,00/u voor een individuele supervisie en €40,00/deelnemer/u voor collectieve supervisie in groep van maximum 4 deelnemers (tijdens minimum twee uur). Supervisie kan online of live plaatsvinden, volgens de afspraken die je met de betrokken supervisor maakt.

    Het principe bij supervisie is dat je algemene supervisie hebt (de lijst van algemene supervisoren vind je nu al op de VHYP-website (https://www.vhyp.be/opleiding/supervisie) en specifieke supervisie die dus aansluit bij een bepaald thema dat door bepaalde opleiders wordt gegeven (zoals hypnose bij psychotrauma, kinderen, rouw, enz.).

    De lijst met algemene supervisoren zal eerstdaags volgens dit principe verder worden aangevuld zodat je bij elke VHYP-trainer ook supervisie kan volgen voor een casus m.b.t. de thematiek waarover je bij hem/haar je voortgezette module hebt gevolgd .

    Op die manier volg je supervisie bij meerdere supervisoren. Afspreken voor een supervisie doe je door rechtstreeks met een supervisor af te spreken of met enkele collega’s een Doodle in te vullen voor een supervisie moment en in overleg met een bepaalde supervisor.

    Teneinde je volledig opleidingstraject (eindpaper inbegrepen) zo snel mogelijk af te ronden en bij de erkende hypnosedeskundigen van VHYP te behoren én je desgewenst ook erkend lid te maken van de de International Society for Hypnosis (ISH), is het ook aangeraden om voor je supervisies zoveel mogelijk gebruik te maken van een bepaalde casus die je in onderling overleg met je supervisor verder uitwerkt in je paper. Na afronding van je opleiding kan je ook solliciteren voor een European Society of Hypnosis Certificate bij de ESH. European Society of Hypnosis Certificate – European Society of Hypnosis (esh-hypnosis.eu)

    In de komende maanden zullen opnieuw enkele gratis coaching momenten ‘Paper in a day’: voor versnelde afwerking van je eindwerk’ worden georganiseerd als collectief coaching- en supervisiemoment. Neem gerust contact op met je opleiders of het VHYP-management voor bijkomende informatie of als je hulp nodig hebt om je weg doorgeen het digitaal systeem te vinden. Met hartelijke groet en in naam van het VHYP-bestuur.

    Basisopleiding

    INVULLEN VAN DE TEMPLATE VOOR HET BEKOMEN VAN STEUN VOOR ONDERZOEK

    De VHYP wil zich ertoe verbinden om jaarlijks een onderzoeksproject financieel te ondersteunen en leden die een publicatie willen neerleggen bij een wetenschappelijk tijdschrift te steunen door een bijdrage aan de kosten voor publicatie.

    Klik hier om de template te openen.

    2021 VHYP activiteiten

    2021 HCIMS Najaar

    In september 2021 is een nieuwe groep deelnemers gestart. Deze opleiding was een in-company training voor medische teams van AZ Sint-Jan te Brugge. Onder de 20 cursisten waren er kinderartsen en artsen werkzaam in de spoedgevallen diensten, verpleegkundigen uit de kinderkliniek, pijnkliniek en dienst radiologie. De opleiding werd met groot enthousiasme onthaald en gaf aan de cursisten een brede basis voor verdere integratie in het dagelijks werk. Hartelijk dank aan Dr. Kate Sauer voor de organisatie ter plaatse en het aangenaam onthaal en aan Ann Roete voor de organisatie.

    Image

    Foto Nicole Ruysschaert en cursisten

    Image

     Foto Dr Kaat Sauer – Ann Roete – Luc Bouteligier

    Image

    Foto opleidingsgroep Brugge Incompany training

    Gevolgd programma voor de HCiMS-In Company Training

    Datum  Uren Lesgevers Onderwerp
    Do 9/9 9u-17u Nicole Ruysschaert
    Psychiater -psychotherapeut-hypnosedeskundige
    Inleiding: wat is hypnose, hoe werkt het. Spontane negatieve trance en kenmerken Principes van positieve communicatie + oefeningen Taalgebruik en communicatie bij medische procedures en behandelingen. Psychologische impact van medische setting en hoe dit hanteren.
    Vr 10/9 9u-11u Nicole Ruysschaert
    Psychiater -psychotherapeut-hypnosedeskundige
    Hypnotische begeleiding van procedures met integratie in praktijk - een ‘hypnotische reis’ in 13 stappen
      11u-13u Tania Mahler
    Kindergastroenteroloog Brussel Antwerpen
    Niet medische aanpak chronische buikpijn
      NM Ann Roete
    Pediatrisch pijnverpleegkundige UZA
    Begeleiding bij prikangst en buikpijn
    Praktijkervaring en casusbespreking
    Do 30/9 9u-11u Sabine Maes
    Anesthesiste UZA
    Laurs principe: luister accepteer utiliseer bekrachtig en geef suggesties – efficiënte communicatie in medische setting
      11u-13u Wim Van Huyck
    Inzo verpleegkundige UCL Namen
    Implementatie positieve communicatie:
    Voorbeeld implementatie op INZO
      NM Ann Roete
    Pediatrisch pijnverpleegkundige UZA
    Praktijkervaring
    Begeleiding bij procedures
    Begeleiding bij chronische pijn
    Verhaal van Bas en metaforen : psycho-educatie pijn en angst
    Gebruik van hypnose bij Kalinox
    Vr 1/10 9u-17u Ria Willemsen (Dermatologe) en Marian Schaerlaekens (Tandarts) Hypnose bij pijn en hoe omgaan met angst bij medische procedures en ingrepen Invloed van hypnotische suggesties op de hersenwerking Practische demonstratie en oefeningen pijncontrole en opstellen van een protocol
    Do 14/10 9u-17u Luc Bouteligier
    Kinderpsycholoog
    Van spoed tot ok: hypnose bij kinderen en adolescenten

    VHYP Vormingskalender

    Naam opleiding Datum Opleider
    (zelf)hypnose bij stress en slaapproblemen ONLINE 14 januari 2022 Nicole Ruysschaert
    Basisopleiding hypnose voorjaar 2022 ONLINE 25 januari 2022 Erik de Soir
    Nicole Ruysschaert
    Hypnose bij trauma en dissociatie (tweedaagse opleiding) 28 januari 2022 en 25 februari 2022 Erik de Soir
    Hypnotische communicatie in medische settings 17 februari 2022 Erik de Soir
    Nicole Ruysschaert
    Luc Bouteligier
    Ann Roete
    Sabine Maes
    Hypnose bij rouwverwerking 23 maart 2022 Lies Scaut
    Hypnose bij rouwverwerking - verdiepingsdag 7 april 2022 Lies Scaut
    ‘Developmental’ hypnose bij prestatieverbetering en faalangst met Nicole Ruysschaert 20 mei 2022 Nicole Ruysschaert

    Hypnobirthing: van theorie naar de praktijk – Een mooie getuigenis van Sarah

    Image

    ‘Where the mind goes, the body follows’

    Begin augustus heb ik via de summer school van VHYP de module ‘Hypnobirthing’ van Ann Joosen gevolgd. Ik heb hieraan deelgenomen omwille van twee redenen. Enerzijds omdat ik klinisch psycholoog ben en de aangereikte ‘tips en tricks’ graag wil meenemen naar mijn cliënten. Anderzijds omdat ik op het moment van de lessen hoogzwanger was van ons tweede dochtertje. Twee jaar geleden werden we reeds trotse ouders van ons eerste dochtertje, Ophelia. Die bevalling is heel snel en vlot verlopen. Ik heb toen geen epidurale verdoving nodig gehad en ik hoopte dat ik het deze keer ook zonder zou kunnen. Maar aangezien elke bevalling totaal anders kan zijn, was ik heel nieuwsgierig naar de les hypnobirthing en wat ik hier voor mezelf, de baby en mijn partner zou kunnen uit halen en of ik hierdoor een epidurale zou kunnen vermijden.  Hoewel je hypnose ook kunt aanwenden tijdens de zwangerschap en postpartum (bij herstel, borstvoeding, ouderschap, enz.) lag de focus tijdens deze bijscholing voornamelijk op de bevalling. Ik ben heel blij dat ik deze module heb gevolgd, want een week na de summer school mochten we op vrijdag 13 augustus ons jongste dochtertje, Viola, in onze armen sluiten. Ik heb de theorie van hypnobirthing dus direct in de praktijk kunnen omzetten. De bevalling van Viola was zwaarder en heeft langer geduurd dan deze van Ophelia. Ik was zeer dankbaar dat ik hierbij zelfhypnose kon toepassen en dat ik de rustgevende woorden van Ann gemakkelijk kon oproepen. Vooral het letten op mijn ademhaling en de bijhorende suggestie dat bij elke rustige lange diepe uitademhaling het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt wordt, hebben mij geholpen bij het opvangen van een wee. Daarnaast was de toepassing van visualisatie zeer helpend voor mij. Een wee was een golf met een begin, een piek maar vooral ook terug een daling van het ongemak en om opening te bevorderen heb ik een druppel in het water gevisualiseerd dat steeds grotere en grotere kringen maakt. Ik kan ook melden dat de leuke tip om tijdens de arbeid te blijven bewegen (bv. onder de vorm van dansen) helpt om de bevalling te versnellen. Tijdens de les heb ik meegewerkt aan een demo rond het vergroten van het zelfvertrouwen en het verkleinen van eventuele bezorgdheden en angsten als voorbereiding op de bevalling. De posthypnotische suggesties vanuit deze sessie hebben zeker een positief effect gehad. Het versterkte vertrouwen in mezelf, de baby en de natuur hebben me samen met de aanmoedigingen van mijn partner de nodige steun gegeven.  Viola is uiteindelijk spontaan en zonder epidurale verdoving in een warm bad en omringd met veel liefde ter wereld gekomen.

     

    11de Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres – in co-organisatie met de VHYP

    Stel je kandidaat om een inzending over het gebruik van hypnose in psychotherapie in te sturen
    Informatie:

    Mede namens het bestuur van de Forum Geestelijke Gezondheid, nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan het elfde Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres op 20 en 21 september 2022 in Antwerpen, met als thema “Wat werkt en voor wie?”.

    Wat wordt het nieuwe normaal in de geestelijke gezondheidszorg na de uitdagingen van de wereldwijde coronapandemie? Het is een vraag die velen zich stellen. We hebben helaas geen eenduidige of volledige antwoorden. Onzekerheden beheersen al meer dan een jaar het leven van elke dag, en het ziet er niet naar uit dat het snel anders wordt. Dit vraagt veel soepelheid, aanpassingsvermogen en doorzetting om er mee te blijven omgaan.

    Image

    We kijken ook niet meer op van de zoveelste nieuwe virusvariant of regelgeving. Het lijkt wel een tweesnijdend zwaard, “de” metafoor van onze sector sinds lange tijd. Er is heel veel inzet, er zijn prachtige projecten en we bereiken zo veel. Maar tegelijkertijd kan het ook nog zo veel beter.

    Nu de wereld stilaan weer recht krabbelt, worden evaluaties en afwegingen gemaakt over de afgelopen periode. Het mag geen verrassing zijn dat de geestelijke gezondheidszorg zich moeiteloos staande heeft kunnen houden naast, maar vooral samen met de algemene geneeskunde. Kleine en grote initiatieven voor het welzijn van patiënten rezen als paddenstoelen uit de grond. Telefonische consulten en beeldbellen werden geïntroduceerd; zelfzorg voor hulpverleners stond plots op de voorgrond. Participatie, gedeelde besluitvorming en samenhorigheid evolueerden naar gemeengoed en waren niet meer exclusief van de geestelijke gezondheidszorg.

    Leren van het verleden, leven in het vandaag, en hopen voor morgen. Maar nooit ophouden met vragen stellen.

    Dit universele devies van Albert Einstein mogen we zeker nu niet uit het oog verliezen.

    Tijdens het 11de Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres gaan we op zoek naar antwoorden op elementaire vragen.

    Wat zijn de fundamenten van de geestelijke gezondheidszorg, op vlak van kennis, bejegening en universele mensenrechten? Zorgvuldig inzoomen op hoe diagnostiek en therapie worden aangewend, kan inzichten geven in wat werkt en voor wie. Maar ook in wat er ontbreekt in onze geestelijke gezondheidszorg. Hoe reëel zijn de wachtlijsten en wat valt er aan te doen? Is public mental health voldoende uitgebouwd in dit land? Blijven intolerantie, stigma en discriminatie essentiële strijdpunten of hebben we intussen bereikt wat we moeten bereiken? Kortom, back to basics met ongemakkelijke maar noodzakelijke vragen.

    Daarom willen wij je aanmoedigen om deel te nemen aan het 11de Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres. Met jouw bijdrage wordt dit hopelijk een editie vol vernieuwende ideeën, verrassende inzichten en out-of-the-box-voorstellen. We zijn alvast heel benieuwd en kijken ernaar uit!

    Dr. K. Catthoor en dr. P. Niemegeers (wetenschappelijk secretarissen VVP) - Prof. dr. F. Matthys (voorzitter VVP)

    Namens het organisatiecomité

    2021 Nieuwsflash – Internationaal nieuws

    Image

    2021 International Society for Hypnosis - Newsletter June

    In this issue we present an interview with the new ISH president, Mark Jensen, by Nicole Ruysschaert. The last few days already show that Mark has started his presidency with a well-developed concept, enthusiasm, and drive.

    For the first time in our history, he has sent out a joint President's letter to greet the readers of the Newsletter together with the outgoing President, Bernhard Trenkle.

    We have two nice summaries in this issue.

    One of them is on “The efficacy of hypnosis in the pain management of conditions with or without a physical origin” by three students of Institute of Psychology, ELTE Eötvös Loránd University: Dominka Dávid, Jelizaveta Szocsivko, Luca Csirmaz.

    The other summary is on a complex topic: Hypnosis and sleep, by Shiva Faraj, from the same university.

    A new column: Hypnosis Research Seminar presents prominent researchers of our time. You find a short description and a video-link of a recent research finding. We start this series with Gary Elkins, from Baylor University speaking on: “Mindful hypnotherapy to reduce stress and increase mindfulness”.

    We illustrate with some photos a project coordinated by Adrienn Kelemen -Szilágyi, Mariann Ziss and Katalin Varga: Positive suggestive pictures and text suggestions supporting critically ill patients and their caregivers.

    In the summary of the latest issue of the International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis we welcome the new managing Editor: Joshua Rhodes, MA. This issue also includes a book review, a calendar of events and an invitation to our conference in Krakow. Katalin Varga, PhD, DsC

    Link to the newsletter ISH-202106-1.pdf (ishhypnosis.org)

    2021 International Society for Hypnosis - Newsletter September

    In the September issue you read more about the elections and the different committees at ISH, endeavouring for the progress and spreading of the work with hypnosis. Board of Directors and committee members come from different countries and continents to inspire each other. It is quite interesting to discover cultural differences and all fields of application where hypnosis is useful.

    I interviewed Anita Jung as a new elected BOD member. She is a German psychologist, living in the USA married to a famous Indian musician. She works a lot with the integration of music within her practice. During conferences she often facilitates group hypnosis facilitated with live music. At times music is her cotherapist.

    Udi Vakmin from Israel, studying at the ELTE university in Budapest gives a short overview of literature in the field of hypnosis and PTSD.

    You find a link to the Vimeo recording and a summary of the presentation the first of the hypnosis research seminars organized by Katalin Varga at the ELTE university. Ernil Hansen a German anaesthesiologist talks about “Touching the Unconscious in the Unconscious”. The lecture is based on his clinical experience and on a published study in one of the leading journals. You learn about the effect of therapeutic suggestions during surgery. A nice video to watch together with colleagues and discuss afterwards. Ernil Hansen 2021 on Vimeo

    Link to the newsletter ISH-NL-202109.pdf (ishhypnosis.org)

    Masterclass ISH ONLINE

    Vanaf November 2021 kan je als betalend lid van VHYP deelnemen aan Masterclasses voor 20 US Dollar. De eerste afspraak (donderdag 18 november 2021) is inmiddels voorbij (we verwittigden onze leden hierover via een aparte mail).

    Binnen ISH International Society of Hypnosis hebben we verschillende comités waaronder het comité “Education and Training” dat je kan vergelijken met de Opleidingscommissie binnen de VHYP.

    Een van de missies van dit comité is om hypnose opleiding wereldwijd toegankelijk te maken, en ook landen te bereiken die in moeilijke economische toestanden leven. We willen ook graag expertise van talrijke opleiders wereldwijd online delen en ISH meer bekendheid geven. De workshops die 3 uur duren zijn toegankelijk voor individuele leden van ISH en voor leden van verenigingen die lid zijn van ISH zoals VHYP voor een minimumbedrag van 20 USD, iets minder dan 20€.

    Are you a member of the International Society of Hypnosis (ISH), an ISH Constituent Society, or a Constituent Society of the European Society of Hypnosis?

    If so, you are welcome to register for and participate in the first ISH Monthly Global Webinar. This month’s Global Webinar will be facilitated by Giuseppe De Benedittis on the use of Hypnosis for the Management of Fibromyalgia.

    Register today for a special discounted price of $20 US Dollars
    https://ishhypnosis.silkstart.com/.../ish-workshop...

    Na deze eerste masterclass kan je elke maand op de derde woensdag van de maand een andere masterclass volgen.

    Facilitator

    Title

    Date

    Time

    Giuseppe De Benedittis

    Fibromialgia

    Thu, 18 Nov 2021

    17-20 CET

    Bernhard Trenkle

    The Chinese chest technique

    Wed, 15 Dec 2021

    17-20 CET

    Teresa Robles

    Ericksonian Hypnosis based on Universal Wisdom

    Wed, 19 Jan 2022

    17-20 CET

    Consuelo Casula

    Hypnotherapy for grief process

    Wed, 16 Feb 2022

    17-20 CET

    Enayat Shahidi

    Hypnotherapy of the traumatized patient

    Wed, 16 Mar 2022

    17-20 CET

    Dan Short

    Emotional Process work during Hypnotherapy

    Wed, 20 April 2022

    17-20 CET

    Cecilia Fabre

    Hypnosis with metaphorical objects

    Wed, 18 May 2022

    17-20 CET

    NO WORKSHOP

    KRAKOW CONGRESS

    June 2022

    17-20 CET

    Nicole Ruysschaert

    Self-hypnosis to decrease risks of burnout and compassion fatigue for health care workers

    Wed, 20 Jul 2022

    17-20 CET



    ISH Individual Membership

    Membership Benefits (ishhypnosis.org)

    The ISH is a non-profit organization of members in the health professions. Its membership is comprised of both individual members and society membership from all over the world who meet the qualifications for membership. Individual membership draws from those who are members of ISH constituent societies (CS),

    • Reduced fees for all ISH International Congresses and other scientific events sponsored by ISH
    • A certificate acknowledging your membership
    • A reduced-fee subscription to The International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis (IJCEH), the most prestigious publication in the field of hypnosis.
    • Free subscription to the ISH E-Mail Newsletter
    • Automatic access to the Hypnosis Listserv
    • Eligibility to vote in elections and to run for office
    • Access to the Members Only Video Library, as well as the ability to participate in and access the Members Directory
    • Invitations to participate and to present in the Triennial Congresses, and other scientific events

    For a NEW Individual membership application, if you are already a member of a Constituent Society of ISH, click here.
    For a NEW Individual membership application, if you are not a member of a Constituent Society of ISH, click here.
    You can find a current list of ISH Constituent Societies here: http://ishhypnosis.org/about-ish/constituent-societies/.
    For a RENEWAL Individual membership application, click here.

    ISH Krakow congress

    Dear Participant / Dear ISH Member / Dear Colleague

    We are writing this note to let you know that, due to the COVID-19 pandemic, we have decided to postpone the live ISH Krakow Congress to June 8-11, 2022. So, it is just one year later.

    Please mark your calendars for the Congress in June 2022.  If you have not already done so, feel free to register for the Congress here: www.hypnosis2021.com or also now via www.hypnosis2022.com Please spread this information to your national and international colleagues.

    Because of special Polish Tax laws, you can register for the Congress without paying immediately. The Polish Organizing team will tell you when you have to pay without creating tax problems for the organizers. Everybody will pay the Congress fees that are valid at the time of registration (i.e., you will get early bird registration prices if you register early), even if you do not pay right away.

    Looking forward to seeing you in person soon,

    Bernhard Trenkle
    President of The International Society of Hypnosis

    Kris Klajs
    Chair of The XXII World Congress of Medical & Clinical Hypnosis

    Research

    We nodigen al onze leden uit om deel te nemen aan de “International Survey of Hypnosis Clinicians and Researchers”. Door deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek in het veld van hypnose draag je bij tot een volwaardige plaats van hypnose in de gezondheidszorg!

    ESH European Society of Hypnosis Newsletter

    In the 2021 Autumn Newsletter of ESH you can read a review and reflections by Peter Naish on the perceptions and the changes in perception over time by clients and therapists in their work with hypnosis. Consuelo Casula interviews Randi Abrahamson from Danmark about the continuity and the innovations in Hypnodontics. Marie-Jeanne Bremner reviews the Handbook of Hypnotic Techniques Vol 2 edited by Mark Jensen. In this series master clinicians in hypnosis introduce their favourite hypnosis therapy techniques. Volume 3 is already on it’s way to be published. Here you have the link to ESH Newsletter. ESHNSL2021OCTOBEROKOKpdf.pdf (esh-hypnosis.eu) On the same page you can find earlier issues as well.

    Enjoy the reading! Nicole

    Prikangst bij kinderen

    Ann Roete en Aline Kalisvaart schrijven een boekje voor kinderen over prikangst

    Er is nu eveneens een filmpje gemaakt om informatie te geven over het boekje dat kan gebruikt worden bij prikangst. Je kan het filmpje bekijken via volgende link Groeiwijzer.nl | hulp door bas

    Je vindt nog meer theoretische info over prikangst en info voor hulpverleners en patiënten/ ouders op de website www.Hulpbijprikken.nl

    Een andere interessante website toont talrijke filmpjes en informatie voor de begeleiding en ondersteuning bij prikken voor ouders en kinderen www.groeiwijzer.nl

    magUZA Dossier anesthesie

    In het artikel “Verdoving à la Carte” van het tijdschrift magUZA lees je hoe werk met hypnose en andere vernieuwende methoden een plaats krijgt in het OK en bij procedures. Judith, die zwanger was moest een achillespees operatie ondergaan. Met de deskundige begeleiding van Dr Barbara Breebaert, de positieve communicatie en de VR verliep dit prima. Paul, moest een pacemaker laten plaatsen en tijdens de hypnotische begeleiding van Dr Sabine Maes was het net alsof hij “in Zwitserland rondliep”. 

    Je kan het volledige rapport lezen via onderstaande link p. 21-26.

    Link : Dossiers - magUZA

    Image

    Hou je staande. Module en werkboek.

    Collega Franny Moene uit Nederland is gespecialiseerd in werken met conversie. Ze publiceerde onlangs een behandelmodule met als titel “Hou je staande”. De module omvat een werkboek voor de cliënt, een draaiboek voor therapeuten en drie compacte powerpoint-onderdelen die grotendeels het werkboek van de cliënt volgen. Een aanrader voor al wie werkt met patiënten met Functioneel neurologische symptoomstoornissen (FNS) en psychologische niet-epileptische aanvallen (PNEA).

    Image
    Image

    Onder de redactie van:

    Erik De Soir
    Voorzitter VHYP

    Nicole Ruysschaert
    VHYP Bestuurslid

    Lees meer...

VHYP

Over VHYP
Algemene Voorwaarden
FAQ inschrijven en betalen
Contact
Login
Inschrijving andere verenigingen
Privacyverklaring
Coockieverklaring

Diensten

Hypnose
Opleidingen
Hypnosedeskundigen in uw regio

Contact


+32 496505665 Sonja Delbeecke (VHYP Officemanager)
contactpagina

© 2022 Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging | Webdesign Rex Media
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  • Over VHYP
    • Over VHYP
    • Doelstelling en ethiek
    • Lid worden en erkenning
    • Bestuur
  • Opleiding
    • Curricula
    • Basisopleiding
    • Opleiding Hypnotische Communicatie in Medische Settings
    • Basisopleiding vs Hypnotische communicatie in medische settings
    • Schakelmodule
    • Vervolgopleiding
    • Supervisie
    • Paper
  • Agenda
  • Nieuws
  • Hypnose
    • Wat is hypnose?
    • Wetenschap
    • Artikelen actueel
    • Hypnosebehandeling
    • Toepassingsdomeinen
    • Verschil klinische en lekenhypnose
  • Hypnosedeskundigen
  • Media
    • Literatuur
    • Video's
    • Links
    • Literatuur reviews
    • Interviews en tijdschriften
  • FAQ
    • Uw betaling
    • Ik zoek een hypnosedeskunidge
    • Toelating tot opleiding
  • Contact