Beste VHYP-leden,
Het is even geleden dat we jullie nog een nieuwsflits konden aanbieden. De periode van het voorjaar 2024 tot aan de zomer is erg druk geweest. Deze zomer is meer dan halverwege en de voorbereidingen worden getroffen om met de VHYP nog een ‘najaarsspurt’ te nemen en jullie nog enkele interessante opleidingsactiviteiten voor te schotelen.
Als vereniging stonden we in 2024 voor een aantal uitdagingen, zoals de wettelijk voorziene aanpassing van de statuten, waarmee ook alle andere verenigingen werden geconfronteerd, maar ook de uittekening van nieuwe krijtlijnen in de schoot van het bestuur en het heruitvinden van een nieuwe formule om medische zorgverleners en tandartsen op te leiden in het gebruik van hypnose. De resultaten hiervan kunnen we jullie binnenkort voorleggen.
Inmiddels is de samenwerking met Konnektit tot een einde gekomen en bekijken we hoe we het office management van onze vereniging in een nieuw kleedje kunnen steken. We konden op de laatste algemene vergadering Christine Cuvelier verwelkomen als bestuurslid die de functie van secretaris opneemt. Ikzelf kijk aan tegen een laatste termijn als VHYP-voorzitter. Ik zal nog wel bestuurslid blijven, maar de statuten voorzien een maximum termijn van tweemaal drie jaar als voorzitter.
In deze nieuwsflits willen we jullie ook een terugblik op het laatste wereldcongres over hypnose, het ISH World Congress on Medical and Clinical Hypnosis in Krakau aanbieden alsook een bijdrage van Dr Birgitte Vangehuchten over het gebruik van hypnose in het AZ St Lucas Ziekenhuis in Gent.
Het is ook plezierig om te kunnen melden dat Dr Nicole Ruysschaert inmiddels meer dan 1000 exemplaren van haar boek ‘Zelfhypnose werkt’ (uitgegeven bij Lannoo) aan de man kon brengen terwijl haar 3de boek (over het gebruik van zorgtaal in de medische wereld) in oktober zal verschijnen. Het is vanzelfsprekend dat de VHYP erg trots is om haar in de rangen te kunnen rekenen en dat we gepaste aandacht zullen schenken aan de publicatie van dit boek. Verder in deze nieuwsflits kan je overigens ook een mooie recensie vinden van het boek ‘Klinische hypnose’ dat in 2022 verscheen van de hand van Nicole Ruysschaert en ervoor zorgt dat zowel de VHYP als de NvvH nu een degelijk handboek heeft als leidraad bij de basisopleiding.
Ik hoop dat we op jullie enthousiasme en steun zullen kunnen blijven rekenen in het najaar van 2024, maar zeker ook in de jaren die nog komen. De uitdagingen zijn legio, maar zonder de dynamiek van onze leden staan we nergens. Het is dan ook van cruciaal belang dat we blijven inzetten op het vormen van zoveel mogelijk hulpverleners, maar we blijven evenwel de lat voor deelname aan onze opleidingen hoog leggen om ons te blijven onderscheiden van allerhande ‘hypnocoaches’ en leken die zich vooral onderscheiden van onze leden door het gebrek aan transparantie inzake opleiding, praktijk en deontologie.
Hoe helpende zorgtaal werkt
Op 28 mei 2024 introduceerde Dr Nicole Ruysschaert samen met Dr. Birgit Van Gehuchten en Dr. Jessie Delooz “Hypnotische communicatie in medische setting” voor opleiders in het curriculum geneeskunde, vertegenwoordigd door Dr. Bert Aertgeerts en Dr. Patrick van Krunkelsven.
In deze nieuwsflits kunnen we met trots reeds het volgende boek van Nicole aankondigen dat zal verschijnen begin oktober 2024 bij LannooCampus . Het is al aangekondigd in de najaarbrochure LannooCampus op p 34- 35 Bestellen | Uitgeverij LannooCampus en als titel heeft ze gekozen voor: “Hoe helpende zorgtaal werkt. Omgaan met angst, pijn en stress bij patiënten.
In de brochure lees je ook de doelgroep – o.a. studenten geneeskunde, verpleegkunde en professionals die in de medische setting werken. Het boek verschaft zowel praktische technieken als research, belang van taal en communicatie in de zorg, werken met specifieke helpende imaginatie bij zowel volwassenen en kinderen.
Terugblik op het congres ‘Hypnose et Douleur’ (Emergence) in Saint-Malo (Frankrijk)
Dr Birgitte Vangehuchten verschafte ons een korte terugblik op het congres ‘Hypnose et Douleur’ en leerde er de ‘balansvogel’ – die ook bestaat in de versie van een waterlibelle (of ‘dragon fly’) – kennen als instrument voor focalisatie en concentratie tijdens medische interventies.
Inmiddels gebruikte ze deze balansvogel reeds verschillende keren met succes in haar medische praktijk als anesthesiste.
Bij de balansvogel rust de punt (het snaveltje) op de vinger en wordt aan de patiënt gezegd dat hij zeker niet mag vallen. Dit vergt van de patiënt (in vele gevallen kinderen) zoveel concentratie dat het prikken van infusen super vlot gaat, ook bij zeer angstige kinderen of volwassenen.
Birgitte kon ervaren dat indien het met één vogel niet moest lukken om voldoende aandacht van de patiënt ter absorberen, er dan ook met drie vogels tegelijkertijd kan gewerkt worden waardoor het effect nog veel groter is.
De idee is dus ontstaan om te onderzoeken of deze vogels door de VHYP ook als gadget kunnen worden aangekocht om (gratis) onder de leden te verdelen, zodat jullie er ook kunnen mee oefenen.
Naast de inhoudelijke sessies kregen de deelnemers ook de kans om zich in te schakelen in ludieke activiteiten zoals wandelen door de zeebranding, springen over de golven, gooien met slierten zeewier en vooral fun beleven. Hypnose is niet alleen voor mensen die creatief zijn, maar ook vooral voor hulpverleners die lachen en plezier maken en zich aldus opladen voor de meer ernstige en moeilijke aspecten van hun werk.
Dr Vangehuchten leerde inmiddels ook hoe ze aan angstige patiënten kan vragen wat ze in het infuus moet spuiten opdat ze zich beter en meer ontspannen zouden kunnen voelen. In haar rugzak zitten nu stiften in alle kleuren, kleine blanco kaartjes en grappige stickers van allerlei onderwerpen. Een dame met thuis een grote wijnhandel, die beefde tijdens de behandeling, kreeg aldus een groot glas rode wijn op de baxter gekleefd waardoor ze ontspande, moest lachen en zowaar in slaap viel tijdens de voorbereiding van haar ingreep.
Angstige kinderen die moesten behandeld worden voor mineure maar potentieel pijnlijke behandelingen kregen aldus op hun vraag het magische poeder van een unicorn op hun infuus. Indien bovendien ook ouders in het ‘spel’ kunnen betrokken worden, zal nog beter aandacht weggekaapt worden van de angstwekkende en/of pijnlijke momenten van de behandeling.
In dit soort ludieke, maar zeer werkzame elementen van de totale behandeling willen we medisch personeel nog veel meer laten investeren en dat is de reden waarom we in het voorjaar opnieuw opleidingen op maat willen verschaffen aan medisch personeel, weliswaar in aangepaste versie.
Congres : International Society of Hypnosis
Het ISH congres 2024 vond plaats in Krakow van 12-15 juni, met precongres op 11 juni. Het congresthema was “Cooperation in Hypnosis. Challenges and Benefits”, thema dat in de lijn ligt van de missie van ISH namelijk “Building Bridges of understanding”. Er waren deelnemers uit 40 verschillende landen, een super gelegenheid om heel wat info en ervaring uit te wisselen en bruggen te bouwen. Het was zeker fijn om live samen te zijn. Normaal gezien vindt zo’n congres van ISH om de 3 jaar plaats, zodat dit congres dat volgde op Montréal 2018 voorzien was voor 2021. Omwille van covid is het meerdere keren uitgesteld, maar de poolse vereniging is er blijven in geloven, heeft doorgezet om het uiteindelijk te laten doorgaan in 2024.
Erik De Soir en ikzelf Nicole Ruysschaert hebben het congres bijgewoond, en ook zelf presentaties gegeven. Erik gaf een workshop die de titel kreeg “Hypnotic stabilisation techniques for advanced field support for critically injured patients” en waarvoor er best veel interesse was. Mijn workshop “Self-hypnosis to activate happiness pathways” werd heel enthousiast onthaald. Het succes van mijn workshop rond happiness bracht ook extra deelnemers naar mijn 2de workshop met als titel “Self-hypnosis to mobilize resilience in times of adversity”. We kijken alvast uit naar het volgende ISH congres in 2027 in Italië – meer info volgt! Om een idee te krijgen rond welke onderwerpen in een internationaal congres aan bod komen, kijk dan even naar het programma overzicht program_do_netu_rgb (hypnosis2021.com.pl)
Opleidingsagenda VHYP Najaar
In wat volgt, wordt een overzicht gegeven van de opleidingsagenda van het najaar. Je kan klikken op onderstaande links om je rechtstreeks in te schrijven voor de verschillende modules. We willen graag benadrukken dat we op vraag van een aantal leden een extra voortgezette basismodule over hypnose bij rouw hebben toegevoegd zodat ze ook de verdiepingsmodule in december kunnen volgen. De module over metaforen en verhalen in hypnotherapie van Ton Wilken is daardoor verplaatst naar 17 januari 2025.
13 september 2024 | Hypnose bij rouwverwerking (Lies Scaut) |
20 september 2024 | HYPNOSE BASISOPLEIDING Najaar 2024 (5 dagen) (Nicole Ruysschaert en Erik de Soir) |
04 oktober 2024 | Medische hypnose in de oncologie (José Klaassen) |
08 november 2024 | Integratie Hypnose in Psychotherapie (Nicole Ruysschaert) |
14 en 15 november 2024 | Hypnotherapie voor patiënten met prikkelbare darm syndroom (2 dagen) (Carla Flik) |
02 december 2024 | Hypnose bij rouwverwerking - Verdiepingsdag (Lies Scaut) |
17 januari 2025 | Werken met metaforen en verhalen in hypnotherapie (Ton Wilken) VHYP-METAFOREN-2024.pdf |
Recensie van het boek ‘Klinische hypnose’ van Nicole Ruysschaert
Het boek "Klinische Hypnose" - handboek voor professionals - verscheen in 2022. Het boek dient als basis voor de hypnose opleiding bij VHYP en NVvH. Frans van der Lem schreef een mooie recensie over het boek voor het tijdschrift van de SPV.
Dr Nicole Ruysschaert
“KLINISCHE HYPNOSE; Exploratie en inspiratie”
Uitgeverij SATAS nv BRUSSEL https://www.satas.com/.../7873-ruysschaert-nicole...
EAN 9782872932580 (2022)
288 pagina’s. Prijs € 30.40
Klinisch staat voor wetenschappelijk verantwoord. Op basis van uitgebreid onderzoek in de praktijk is de benadering effectief gebleken. Hypnose staat, als bijkomende methode, voor het mobiliseren van creativiteit bij zowel de hulpverlener als de patiënt. Het is een interactief proces. Er wordt rekening gehouden met de beperkingen van het rationele redeneren. Want vanuit die ratio, neigen we ons nogal eens blind te staren op voor de hand liggende oplossingen die in praktijk niet werken.
Hypnose kan gezien worden als een vorm van praktische filosofie. Als aanvulling op ons rationele denken, wordt de beleving geactiveerd. Daarmee verandert onze ervaring van de werkelijkheid.
Vervolgens blijken we veelal beter in staat onszelf en de ons omringende wereld te aanvaarden zonder voorafgaand rationeel verklaringsmodel. Dit inzicht sluit nauw aan bij schrijver-psychiater Frederik Willem van Eeden (1860-1932), een van de oprichters van de ISVW. Samen met voormalig huisarts Albert Willem van Renterghem (1845-1939) heeft Van Eeden een cruciale bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en praktische toepassing van hypnose in Nederland.
Ruysschaert illustreert haar werkwijze met heldere voorbeelden in alledaags taalgebruik, liefst in bewoordingen van de patiënt zelf. Zij sluit daarbij nauw aan bij de ervaringswereld van de patiënt.
En stimuleert de patiënt om de beleving te versterken door doelbewust gebruik te maken van alle zintuigen. Patiënten ervaren zich - op een comfortabele manier - doelgericht geholpen.
De beschrijvingen en instructies zijn zo levensecht, dat ook de lezer in trance dreigt te geraken. En genoodzaakt blijkt het boek regelmatig weg te leggen.
De onderlinge samenwerking en het contact tussen hulpverlener en patiënt zijn daarbij uiterst relevant. Onder de noemer ‘hypnotische communicatie’ legt Ruysschaert uit, hoe aan die ‘afstemming’ in de praktijk uitvoering kan worden gegeven. Vooral hoe te vermijden, onbedoeld het tegenovergestelde te doen. In dat opzicht kan elke gezondheidswerker baat hebben bij dit boek. Maar voor de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) biedt het schrijven extra meerwaarde.
Het voortdurende ‘aansluiten en invoegen’ bij de ander komt sterk overeen met theoretisch instructies vanuit de Presentiebenadering. Inmiddels een hoofdstroming binnen de Sociale Psychiatrie. De adviezen van Ruysschaert bieden concrete handvatten hoe dat ‘aansluiten’ daadwerkelijk vorm te geven. De beschrijving van de ‘exploratie’ is inspirerend en illustratief. Ruysschaert waarschuwt daarbij terecht voor het risico van verdere ontregeling bij toepassing van hypnose bij patiënten die het contact met de werkelijkheid al deels zijn kwijtgeraakt. Met name dat zijn de patiënten van de SPV. Zij hebben juist meer structuur nodig om te voorkomen om onbedoeld te dissociëren.
Het ‘finetunen’ volgens de Ericksoniaanse principes biedt daarbij uiterst waardevolle aanvullingen. Die bieden zowel structuur, voegen in, blijven concreet bij de beleving en zijn oplossingsgericht.
Frans van der Lem
NVvh Nederlandse Vereniging voor hypnose
NVvh De Nederlandse Vereniging voor hypnose organiseert een 2-daags wetenschappelijk symposium op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 2024 in Utrecht.
Unveiling the Mind:
Convergence of Hypnotic and Psychedelic Realities
OCTOBER 4 – 5, 2024 – UTRECHT
A TWO-DAY SCIENTIFIC CROSSTALK BETWEEN RESEARCHERS AND THERAPISTS
Meer info, aanmelding en programma via deze link. Congres | nvvh.com
European Society of Hypnosis
In 2026 gaat het XVIIde congres van de ESH door in Glasgow. Je kan nu reeds inschrijven aan zeer gunstige voorwaarden: Super Early Bird Rate voor het XVII ESH Congress 26th-30th August 2026: £395
Registration – https://fitwise.eventsair.com/esh2026