Werken met metaforen en verhalen in hypnotherapie

Omschrijving

Lesgever: Ton Wilken
Drs Ton Wilken voert een vrijgevestigde praktijk als GZ-psycholoog,  en is 28 jaar werkzaam geweest als psychotherapeut bij Yulius, afdeling Gezinspsychiatrie. Tevens is hij sinds 1982 actief als opleider, zowel voor de Nederlandse Vereniging voor Hypnose (NVvH) als in het  postacademisch onderwijs in Nederland. Ook verzorgt hij regelmatig workshopdagen voor de VHYP in België.

Datum en tijd: Vrijdag 4 september 2020, 09:30 - 17:00 uur

Locatie: UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517 te Kortenberg

Doelgroep:  Cursisten  die  de  VHYP-basisopleiding  reeds  voltooiden. Deze  module  is verplicht voor  het  curriculum psychotherapie  en  medische  behandelingen  en  facultatief voor  andere curricula.

Inhoud: Spelen met taal en werken met metaforen en verhalen biedt een eigen invalshoek voor (hypno)therapeutische interventies. Het is ook de taal van ons brein in de ‘ruststand’ (ofwel de ‘default mode’). Soms geven cliënten hun klempositie treffend weer in een metaforische kernuitspraak (mku), soms krijgen therapeuten treffende associaties bij het verhaal van de problematiek van hun cliënten. De speelruimte voor verandering binnen het therapeutisch proces kan binnen deze metaforische domeinen worden onderzocht en gestimuleerd!

Aan bod komen cliënt-geïnitieerde + therapeut-geconstrueerde metaforen, een verzameling lichaamsgerichte uitdrukkingen, de opbouw van een parallel verhaal, het werken met anekdotes, de wederzijdse verhaaltechniek van Gardner, het ingebedde metaforen model van de Lanktons, het ‘virus-infectie’ - & ‘therapeutisch team’ - model van Olthof, inclusief de lijst van cliënt-variabelen van Zeig om de metafoor op maat van de cliënt(e) passend te maken. Ook wordt dankbaar gebruik gemaakt van noties uit de narratieve psychotherapie.

Uitgebreide literatuurlijsten voor verdere zelfstudie completeren het geheel.

Methode: Er zijn diverse benaderingen ontwikkeld om binnen het metaforische domein te werken:
verhalen ontwikkelen met een parallel aan de probleemsituatie van cliënten, maar ook associaties / beelden / herinneringen / gevoelens / ervaringen van therapeuten met andere cliënten, of uit films / boeken / toneel / sport / gedichten / eigen leven kunnen hier een inspiratiebron voor zijn.

Een introductie op + overzicht van dit terrein, demonstraties door de opleider, oefeningen door de deelnemers, voorbeelden uit de praktijk, videomateriaal, casuïstiek-inbreng vanuit de deelnemers + de opleidingsgroep als ‘therapeutisch team’ hierbij: het maakt allemaal deel uit van het format voor deze dag!

Kosten: VHYP-leden 120 euro, niet-leden 150 euro. Inschrijving: via uw dashboard op vhyp.be.

 

Klik hier om een flyer van deze cursus te downloaden.

Activiteit tijden

04 Sep 2020 9:30 AM

04 Sep 2020 17:00 PM

Lesgevers

  • Ton Wilken

Registratie

€150.00

€120.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media