Medische hypnose in de oncologie

Omschrijving

Lesgeve
José Klaassen-Kersten is senior ECP-, psycho-(oncologisch)- en gedragstherapeut, hypnosedeskundige in psychotherapie en medische setting, EMDR practicioner en schematherapeut. Zij heeft 10 jaar revalidatieprogramma's verzorgd voor patiënten na de primaire medische behandeling voor kanker en heeft een empowermentprograma ontwikkeld voor patiënten in de palliatieve fase. José verzorgt regelmatig lezingen, workshops en lesdagen over oncologie en over metaforen en metaforische verhalen. Zij is erkend supervisor en is lid van het bestuur van de Nvvh geweest.

Doelgroep
Professionals, die de basisopleiding hebben voltooid en werkzaam zijn met patiënten met kanker in een (klinische of poliklinische) setting.

Doelstelling

Aan het eind van de dag heb je:

  1. overzicht bij welke klachten hypnose in de oncologie kan worden toegepast;
  2. overzicht (die je in de literatuur hebt bestudeerd) over de mogelijke gevolgen van kanker op somatisch, psychisch, sociaal en spiritueel niveau;
  3. de toepassing van hypnose geoefend aan de hand van praktijkvoorbeelden voor symptoombehandeling, zoals pijn, angst, slaapproblemen, benauwdheid, relatieproblemen bij een echtpaar, ontstaan in de palliatieve fase, voor ego-versterking en voor traumabehandeling van PTSS ten gevolge van de medische behandeling;
  4. bewustwording van wat verbale en non-verbale communicatie bij een patiënt met kanker teweeg kan brengen in positieve en negatieve zin en heb je geleerd hoe hypnose bewust ingezet kan worden in je taalgebruik, waardoor de bodschap de patiënt zo bereikt als deze is bedoeld.

Inhoud 

 

 

                     Medische hypnose bij kanker

 

 

Alleen al in Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 120.000 mensen de diagnose kanker. Als iemand kanker heeft kan dit verstrekkende gevolgen hebben op somatisch, psychisch, sociaal en spiritueel niveau. De gevolgen kunnen ook bij de partner, kinderen en de sociale omgeving waarneembaar zijn. Als iemand de diagnose kanker krijgt associeert hij/zij dit nog vaak met de dood. De medische behandeling kan ingrijpend zijn, waardoor degene die medisch behandeld wordt louter aan het overleven is en/of angsten of een depressie ontwikkelt.

Medische hypnose levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van leven en van zelfvertrouwen van de patiënt. De zelfcontrole en het gevoel van autonomie herstellen zich.

De scholing bevat met name een praktisch en een kort theoretisch gedeelte tijdens de lesdag. Je bestudeert vooraf de opgegeven literatuur en de powerpoint presentatie. Tijdens de scholing worden de somatische, psychische,
sociale en spirituele gevolgen bij kanker kort behandeld aan de hand van vragen uit de bestudeerde powerpoint
presentatie en literatuur.  
Daarnaast wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden behandeld hoe, wanneer en met welk doel hypnose kan worden toegepast. Je oefent het toepassen van de technieken met hypnose aan de hand van casuïstiek.
Tenslotte wordt belicht hoe verbale en non-verbale suggesties, die bewust en veelal onbewust door professionals in de communicatie worden gegeven, vaak onbedoeld uitwerken op de patiënt. Je krijgt een praktische opdracht om hierin te oefenen. Er is ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek tijdens de lesdag. Ook wordt, in overleg met de deelnemers, een zelfervaringsoefening gedaan om te ervaren wat iemand met kanker kan doormaken.

Methode
Theoretische info, literatuurpakket en powerpoint presentatie (van te voren te bestuderen), DVD, video, casuïstiek van lesgever met beschreven interventies, inbreng van eigen casuïstiek van de deelnemers, oefenen aan de hand van casuïstiek, interacties met deeknemers en zelfervaring.

Kosten en inschrijving

€120,- voor VHYP-leden, € 150,- voor niet-leden

Inschrijving: Via de website

Activiteit tijden

11 Dec 2020 9:30 AM

11 Dec 2020 17:00 PM

Lesgevers

  • Jose Klaassen

Registratie

€150.00

€120.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media