Functionele buikklachten

Omschrijving

Ontdek de kracht van het brein in functionele darmstoornissen.
Waarom en hoe IBS, dyspepsie en andere aandoeningen van de communicatie tussen gastro-intestinaal stelsel en hersenen behandelen met hypnose ?

Lesgever:                                                                                                    

Dr Tania Mahler is kinderarts gespecialiseerd in kindergastro-enterologie en pijn. Ze werkt in Hôpital Universitaire des Enfants Reine Fabiola HUDERF, in het UZ Brussel en in haar privé praktijk te Antwerpen. Ze heeft een bijzondere interesse in neuro-gastro-enterologie en verzorgt opleidingen voor medici en paramedici over functionele darmstoornissen, aanpak van chronische pijn en het gebruik van medische hypnose. Ook maakt ze deel van een groep experten voor het Belgisch Kenniscentrum, die het gebruik van hypnose in de geneeskunde gaan onderzoeken. Recent begeleidde ze een studie over het gebruik van Virtual Reality voor het verminderen van pijn en angst bij bloedafnames.

 Datum:

Vrijdag 18 oktober 2019. Tijd: 9:30-17:00                                              

 Locatie:

UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517 te Kortenberg

Doelgroep:

Degenen die de VHYP-basisopleiding reeds voltooiden, m.n. voor verpleegkundigen werkende in pijnteams, artsen, psychologen, psychiaters, kinesisten. Deze module is verplicht voor alle curricula.

Korte beschrijving:

Functionele neuroimaging geeft ons een nieuwe kijk op de pathofysiologie van de communicatie tussen brein en gastro-intestinaal stelsel. Metaforen helpen deze informatie begrijpbaar te maken voor de patiënt. Aangepaste hypnose scripts  geven kinderen, adolescenten en volwassenen nieuwe tools .  

Inhoud:

1 op 10 kinderen en volwassenen wordt geconfronteerd met prikkelbare darmsyndroom of functionele abdominale pijn of andere functionele darmstoornissen (FGID). Sommige van hen kunnen niet meer naar school of naar het werk. De (pijn)klachten worden een echte handicap! Aan de basis ligt een slechte communicatie tussen de hersenen en de darmen. Verder hebben stress en psychosociale factoren een grote impact. Een behandeling met medicatie levert volgens meta-analyses weinig voordeel op. Hypnose, daarentegen, geeft een uitgesproken verbetering van de symptomatologie op korte en lange termijn. Door patiënten inzicht te geven in hun pathologie en het ontstaan van de pijn, verstaan ze hun lichaam beter. Hypnose geeft hen de vaardigheid om met verbeelding veranderingen teweeg te brengen en op te treden als hun ‘eigen dokter’.
Deze opleiding geeft inzicht in de pathofysiologie van functionele darmstoornissen en de wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van hypnose hierbij. De praktische aanpak met verschillende methoden hiervoor, waarbij ook aandacht voor valkuilen, wordt besproken samen met voorbeelden vanuit de praktijk voor kinderen, adolescenten en volwassenen.

Leerdoelen:

Behandelingsplan opstellen voor artsen, psychologen, kinesisten, ergotherapeuten en verpleegsters voor de behandeling van functionele darmstoornissen en de ermee gepaard gaande sociale impact.

  • nodige wetenschappelijke kennis om patiënten te helpen met de diagnose van functionele darmstoornissen volgens de ROME IV criteria en te verstaan wat de arts eigenlijk zou moeten zeggen ipv  “ alle onderzoeken zijn normaal, er is niets aan de hand”.
  • de plaats van het biopsychosociaal model in deze pathologie situeren.
  • de impact van neuroimaging op de pathofysiologie verstaan en vertalen in metaforen voor alle leeftijden. Voorbeelden en praktische oefeningen.
  • gebruiken van gerichte hypnose oefeningen met oefenen in subgroepen: herstel buik-brein communicatie, veranderen van de pijnbeleving, toiletfobie, sociale isolatie…
  • hoe een programma opstellen voor en met je patient voor behandeling van functionele darmstoornissen
  • welke opportuniteiten geven een multidisciplinaire  aanpak met de patiënt als co-piloot of piloot?
Methoden:
slides, artikels, scripts, oefenen, uitwisselen gedachten en ervaringen.

Deelname:

Leden 120 euro, niet-leden 150 euro.
Inschrijving: via de website. Gebruik hiervoor het inlogformulier aan de rechterkant van dit scherm of maak een nieuw account aan.

Activiteit tijden

18 Oct 2019 9:30 AM

18 Oct 2019 17:00 PM

Lesgevers

  • Tania Mahler

Registratie

€150.00

€120.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media