Hypnose bij functionele buikklachten

Omschrijving

tania mahlerWat wil jij in je trukendoos voor het behandelen van IBS, dyspepsie en andere aandoeningen van de communicatie tussen gastro-intestinaal stelsel en hersenen?

Lesgever:

Dr Tania Mahler is kinderarts gespecialiseerd in kindergastro-enterologie en pijn. Ze werkt in Hôpital Universitaire des Enfants Reine Fabiola HUDERF, in het UZ Brussel en in haar privé praktijk te Antwerpen. Ze heeft een bijzondere interesse in neuro-gastro-enterologie en verzorgt opleidingen voor medici en paramedici over functionele darmstoornissen, aanpak van chronische pijn en het gebruik van medische hypnose voor het verminderen van pijn en angst bij medische procedures. Ook maakt ze deel van een groep experten voor het Belgisch Kenniscentrum, die het gebruik van hypnose in de geneeskunde gaan onderzoeken. Recent begeleidde ze een studie over het gebruik van Virtual Reality voor het verminderen van pijn en angst bij bloedafnames.

Datum:

Vrijdag 7 december 2018. Tijd: 9:30-17:00

Locatie:

UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517 te Kortenberg

Doelgroep:

Degenen die de VHYP-basisopleiding reeds voltooiden, m.n. voor verpleegkundigen werkende in pijnteams, artsen, psychologen, psychiaters, kinesisten. Deze module is verplicht voor alle curricula.

Korte beschrijving:

Met een open frisse blik kijken we naar de pathofysiologie van functionele darmstoornissen. Educatie gebruikmakende van metaforen en beeldmateriaal helpt ons deze informatie over te brengen naar onze patiënt. Verder focussen we op de hypnosescripts die kinderen, adolescenten en volwassenen kunnen helpen.

Inhoud:

1 op 10 kinderen en volwassenen wordt geconfronteerd met prikkelbare darmsyndroom of functionele abdominale pijn of andere functionele darmstoornissen (FGID). Sommige van hen kunnen niet meer naar school of naar het werk. De (pijn)klachten worden een echte handicap! Aan de basis ligt een slechte communicatie tussen de hersenen en de darmen. Verder hebben stress en psychosociale factoren een grote impact. Een behandeling met medicatie levert volgens meta-analyses weinig voordeel op. Hypnose, daarentegen, geeft een uitgesproken verbetering van de symptomatologie op korte en lange termijn. Door patiënten inzicht te geven in hun pathologie en het ontstaan van de pijn, verstaan ze hun lichaam beter. Hypnose geeft hen de vaardigheid om met verbeelding veranderingen teweeg te brengen en op te treden als hun ‘eigen dokter’.
Deze opleiding geeft inzicht in de pathofysiologie van functionele darmstoornissen en de wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van hypnose hierbij. De praktische aanpak met verschillende methoden hiervoor, waarbij ook aandacht voor valkuilen, wordt besproken samen met voorbeelden vanuit de praktijk voor kinderen, adolescenten en volwassenen.

Deelnameprijs:

Leden 120 euro, niet-leden 150 euro. Inschrijving: via de website. Gebruik hiervoor het inlogformulier aan de rechterkant van dit scherm of maak een nieuw account aan.

pdfKlik hier om de cursusinfo als pdf te download

Activiteit tijden

07 Dec 2018 9:30 AM

07 Dec 2018 17:00 PM

Lesgevers

  • Tania Mahler

Registratie

€150.00

€120.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media