What makes you, breaks you...

Totaal

Hypnose-als-instrument-voor-acute-cognitieve-herstructurering.jpg

Hypnose als instrument voor acute cognitieve herstructurering, emotionele loskoppeling en fysieke recuperatie in de nasleep van ingrijpende interventies bij hulpverleners uit politie, brandweer en medische diensten (spoed, intensieve, risicodiensten)

Docent

Erik De Soir, Doctor in de psychologie (Universiteit Utrecht), Doctor in de sociale en militaire wetenschappen (Koninklijke Militaire School), psychotherapeut, psychotraumatoloog, hypnosedeskundige, craniosacraal- en shiatsutherapeut

Doelgroep

Voor allen die de basisopleiding hebben afgerond en die zich, na het volgen van de eerdere modules over het gebruik van hypnose bij psychotrauma, in het bijzonder willen bekwamen in het gebruik van hypnose in het kader van de begeleiding van first responders en hulpverleners uit diensten die kunnen worden geconfronteerd met ingrijpende interventies zoals het optreden in een context van chaos en levensbedreiging, collectieve urgentie of humanitaire ramp, de confrontatie met indringende en/of gruwelijke beelden, het overlijden van een slachtoffers tijdens de hulpverlening of het emotioneel indringende aspect van hulpverlenend handelen.

Reeds doorgegaan op

Deze voortgezette module gaat door op 23 februari 2018 en wordt voor de eerste keer georganiseerd in het kader van de voortgezette opleiding bij VHYP.

Beschrijving

De ‘standard of care’ voor hulpverleners die in de uitoefening van hun functie worden geconfronteerd met ingrijpende en/of indringende, potentieel traumatiserende belevingen en beelden, zoals ‘first responders’ bij de hulpverlening van de slachtoffers van terreuraanslagen bestond lange tijd uit individuele en/of collectieve ‘defusing’ en/of psychologische debriefing. Deze module wil hulpverleners, coaches en verantwoordelijken van het personeel van crisisdiensten beter voorbereiden op het omgaan met ‘the aftermath’ van een ingrijpende interventie door het aanbieden van een geheel van hypnotische technieken voor cognitieve herstructurering (in tijd en ruimte), emotionele ventilatie en fysieke recuperatie. Aan de hand van technieken voor visualisatie, relaxatie, stabilisatie, exploratie en het behouden of verwerven van mental readiness leren de workshop deelnemers zowel zichzelf als collega’s terug in een veld van de juiste ‘flow’ brengen voor het verderzetten van hun werk op het terrein van de urgentie of de crisis.

Inhoud

  1. Ervaringsgerichte verkenning van de ervaring(en) met hypnose in een context van dringende, schokkende of traumatiserende hulpverlening.
  2. Kort overzicht van de gangbare begeleiding van first responders en het personeel van (dringende) medische (crisis) hulpverlening.
  3. Het gebruik van ‘the counting technique’, ‘containment techniques’, ‘revision/revision/rewinding techniques’ voor de emotionele/cognitieve loskoppeling van ingrijpende interventies.
  4. Overzicht van hypnotische technieken voor optimisatie van eigen potentieel (aanboren van eigen hulpbronnen).
  5. Oefeningen in subgroepen op de deelaspecten (met inbegrip van technieken voor psychofysiologische stabilisatie) op basis van hypnotische technieken.
  6. Discussie van de inzichten bekomen in de begeleiding van first responders en oorlogskorrespondenten

 

 

Omschrijving

 

 

 

Activiteit tijden

23 Feb 2018 9:30 AM

23 Feb 2018 17:00 PM

Lesgevers

  • Erik De Soir

Registratie

€150.00

€120.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media