Hypnose bij trauma en dissociatie

Omschrijving

hypnose-bij-psychotrauma-dissociatie.jpg

Lesgever
Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in de crisispsychologie en in de psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In 1998 richtte hij Crisis & Conflict Counseling op en in 2010 De Weg Wijzer – Centrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding (in Leopoldsburg). Hij is als operationeel brandweerpsycholoog verbonden aan de Brandweer- en Dringende Geneeskundige Hulpverleningszone Noord-Limburg en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens doceert over diverse aspecten van acute en chronische psychotraumatologie, crisispsychologie, crisiscommunicatie en crisisbeheer aan universiteiten in binnen- en buitenland.

Datum: Vrijdagen 22 januari en 19 februari 2021. Tijd: 9:30-17:00

Locatie: UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517 te Kortenberg, Congrescentrum

Doelgroep: Degenen die de VHYP-basisopleiding reeds voltooiden. Deze module is verplicht voor het curriculum Hypnose bij psychotherapie en facultatief voor de andere curricula. Het hebben gevolgd van de eerdere modules over het gebruik van hypnose bij psychotrauma is een voordeel, maar niet vereist.

Beschrijving:

De ‘standard of care’ voor cliënten met een complexe dissociatieve stoornis en andere complexe traumagerelateerde stoornissen is de fasengerichte behandeling. In dit kader kunnen zowel hypnose als meditatie een handig psychotherapeutisch instrument zijn in het kader van de synthese van dissociatieve delen.
In eerdere modules werden visualisatietechnieken vooral besproken in de context van stabilisatie, symptoomreductie en skills training. Deze module richt zich specifiek op toepassing van hypnose in fase 2 (confrontatie) en fase 3 (integratie) van dissociatieve delen van de persoonlijkheid. Samenwerking en synthese van de gedissocieerde delen van de persoonlijkheid zijn echter essentieel op de weg naar herstel.

Inhoud DAG 1: Dialectiek Confrontatie <-> Confrontatie in de fasengerichte traumatherapie

1. Ervaringsgerichte verkenning van de ervaring(en) met hypnose in een psychotherapeutische context van complexe (vroegkinderlijke) chronische traumatisering.
2. Kort overzicht van de literatuur m.b.t. het gebruik van hypnose bij complexe en/of dissociatieve trauma-gerelateerde stoornissen.
3. Bondige herhaling van het gebruik van hypnotische technieken in fase 1 van de behandeling, zoals: het gebruik van imaginaire beschermkledij/uitrusting, de veilige plek, veilige innerlijke plekken, containment- en opbergingstechnieken, de imaginaire ontmoetingsplaats, de innerlijke bron van wijsheid en het innerlijk bouwen aan een gemeenschap van delen met gefractioneerde synthese.
4. Hypnotische bewegingstechnieken uit de traditionele Oosterse geneeskunde.
5. Oefeningen in subgroepen op de deelaspecten van het therapeutisch handelen (met inbegrip van technieken voor psychofysiologische stabilisatie en gronding) op basis van hypnotische technieken.

Inhoud DAG 2: Dialectiek Confrontatie <-> Integratie en expansie in de fasegerichte trauma therapie

1. Ervaringsgerichte verkenning van de ervaring(en) met hypnose in een psychotherapeutische context van complexe (vroegkinderlijke) traumatisering.
2. Kort overzicht van de literatuur m.b.t. het gebruik van hypnose bij complexe en/of dissociatieve trauma-gerelateerde stoornissen.
3. Bondige herhaling van het gebruik van hypnotische technieken van dag 1 (gebruik van imaginaire beschermkledij/uitrusting, de veilige plek, veilige innerlijke plekken, containment- en opbergingstechnieken, de imaginaire ontmoetingsplaats, de innerlijke bron van wijsheid en het innerlijk bouwen aan een gemeenschap van delen) en uitbreiding naar technieken voor fase 3 werken m.b.t. rouw, herinnering en/of existentiële groei.
4. Overzicht van hypnotische technieken voor DIS - en DDNOS – cliënten. Tegenindicaties en behoedzaam omspringen met cliënten die psychotisch en/of suïcidale neigingen vertonen.
5. Discussie van de inzichten van William Brown op de fenomenologie van hypnose en dissociatie.
6. Fenomenen van spontane absorptie en trance bij dissociatieve herbelevingen of flashback. Bespreking van videomateriaal met recente casuïstiek.
7. Oefeningen in subgroepen op de deelaspecten van het therapeutisch handelen (met inbegrip
van technieken voor psychofysiologische stabilisatie en gronding) op basis van hypnotische technieken.

Leerdoelen:

Het verschaffen van een specialisatietraining voor psychologen, psychiaters, psychotherapeuten voor het gebruik en de toepassing van hypnose in het kader van psychotherapeutisch handelen, voor de behandeling van complex psychotrauma en trauma-gerelateerde dissociatieve stoornissen.

Methode:

Literatuur, slides, scripts, live demo, DVD, praktijkoefeningen

Deelnameprijs:

VHYP-Leden 240 euro, niet-leden 300 euro. Inschrijving: via uw dashboard op vhyp.be.

 

Klik hier om een flyer van deze cursus te downloaden.

 

Activiteit tijden

22 Jan 2021 9:30 AM

19 Feb 2021 17:00 PM

Lesgevers

  • Erik de Soir

Activiteit sectie
Activiteit tijden

22 Jan 2021 9:30 AM

22 Jan 2021 17:00 PM

Lesgevers

  • Erik de Soir

Activiteit tijden

19 Feb 2021 9:30 AM

19 Feb 2021 17:00 PM

Lesgevers

  • Erik de Soir

Registratie

€300.00

€240.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media